Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ehdotus energian säästämiseksi
11.05.1986, Savon Sanomat
Hiustenkuivaajien aiheuttama energiankuorma ja säästöehdotus. Useita vastineita

Ehdotus energian säästämiseksi

Vuosia jatkunut energiapoliittinen keskustelu sai uutta vauhtia äskeisen onnettomuuden yhteydessä. Keskustelua on pääosin käyty tuottamisvaihtoehtojen riskeistä ja hinnasta. Ainoasta kestävästä vaihtoehdosta, energian säästämisestä, on keskusteltu riittämättömästi. Otan esimerkin aivan arkisesta elämästä.

Hiustenkuivaaja on lähes jokaisen kodin laite. Niitä mainostetaan jopa 1500 watin tehoisiksi. Kun tavallinen suomalainen nainen polkee polkupyöräergometria, hän ei yleensä jaksa kuin hetken 150 W kuormaa. Hyväkuntoinen mies jaksaa polkea vain joitakin minuutteja 250 Watin kuormaa. Hiustenkuivaajaa käyttäessään naisella on siis palveluksessaan 10 orjaa, jotka hiki päässä kuivattavat hänen hiuksiaan! Jos kaikki suomalaisten naisten omistamat 500 000 (?) hiustenkuivaajaa olisivat yhtaikaa kytkettynä, päälle tarvittaisiin 0.75 megawattia energiaa, eli lähes koko yhden megawatin voimalan tuotto.

Energiapoliittisessa keskustelussa on syytä selvittää ensin se, mitä asiaa, työtä tai tavaraa ilman emme tule toimeen. Sen jälkeen on huolehdittava sen vaatiman energian turvallisesta tuottamisesta. Loppu, eli ei-välttämätön energiantarve maksakoon niin paljon, että tarve loppuu.

Määrättäköön esimerkiksi hiustenkuivaajille energiavero 1000 mk/kuivaaja. Kaikki keksimään lisää ehdotuksia energian säästämiseksi.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36490 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.011 ms)