Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Vanhukset lääketieteellisten palvelujen käyttäjinä USA:ssa
01.06.1986, Duodecim 102: 664-665
Tutkimusreferaatti

Vanhukset lääketieteellisten palvelujen käyttäjinä USA:ssa

CHASSIN M R, BROOK R H, PARK R E, ym.: N Engl J Med 314: 285-290, 1986

Väestopohjaan suhteutetuissa lääketieteellisten tutkimusten ja toimenpiteiden käyttötaajuuksien vertailussa todettiin 1930-luvulla jopa kymmenkertaisia alueellisia eroja. Samansuuntaisia tuloksia on saatu sen jälkeen jatkuvasti, mutta tutkimukset ovat yleensä kohdistuneet suhteellisen pieneen väestöön tai vain muutamaan menetelmään. Referoitavassa tutkimuksessa selvitettiin lähes viiden miljoonan yli 65-vuotiaan Medicare-järjestelmään kuuluvan ihmisen sairaanhoitopalvelujen käyttöä vuonna 1981. Kaikkiaan selvitettiin 75 miljoonaa laskutusta, mikä oli lähes 90 % sen vuoden kokonaislaskutuksesta tuossa potilasryhmässä. Vanhuksien määrä eri osavaltioissa vaihteli suuresti (83 000-670 000), samoin lääkäreiden määrä tuhatta vanhusta kohden (10-40).

Alueellisessa k√§ytt√∂vertailussa oli mukana kaikkiaan 153 ¬Ľtuotenimikett√§¬Ľ. N√§m√§ voitiin jakaa suuren, kohtalaisen ja pienen alueellisen vaihtelun ryhmiin variaatiokertoimen perusteella. Kun tutkimus- tai hoitotoimenpiteiden m√§√§r√§ suhteutettiin kymment√§tuhatta edunsaajaa kohden, alueellinen vaihtelu oli suurin per√§pukamien ruiskutuksissa: ero suurimman ja pienimm√§n k√§yt√∂n alueiden v√§lill√§ oli jopa 26-kertainen! Hyvin suuresti vaihtelivat my√∂s lonkan artroplastiat (11 x ), ihon hyv√§nlaatuisten kasvainten poistot (8 x ), nivelpunktiot (9 x ) ja lonkkamurtuman leikkaukset (8 x ). Laajan hajonnan ryhm√§√§n kuuluivat diagnostisista toimenpiteist√§ vain ihobiopsia ja v√§likarsinan t√§hystys!

Kohtuullisen hajonnan ryhmään kuuluivat tutkimustoimenpiteista ERCP, sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, palleatyräleikkaus, kaulavaltimoiden endarterektomia ja lonkkanivelen totaalikorjaus. Vähiten vaihtelivat alueittain esimerkiksi ruokatorven ja mahalaukun tähystykset, umpilisäkkeen poistot, vatsa-aortan aneurysman korjausleikkaukset ja silmän linssin poistot. Eräitä sydänsairauksien tutkimus- ja hoitomenetelmiä tarkasteltaessa todettiin, että kliinisiä kuormituskokeita tehtiin 46-182 (keskiarvo 75) kymmentätuhatta yli 65-vuotiasta kohden.

Vertailu sepelvaltimokirurgisten toimenpiteiden määrän ja tehtyjen laskimosiirrännäisten lukumäärän välillä on mielenkiintoinen. Jos hypoteesi on se, että mitä enemmän toimenpiteitä tehdään, sitä enemmän todetaan lieviä sairauksia, niin tulos on yllättävä: pikemminkin näyttää siltä, että siellä, missä suoritettiin vähän leikkauksia väestöön vakioituna, tehtiin yhden suonen ohituksia enemmän kuin alueilla, joilta ohitusleikkauksia tehtiin paljon.

Tutkimusten ja hoitojen k√§ytt√∂taajuuksien erot voivat selitty√§ tautisuuserojen perusteella (vrt. sepelvaltimotaudin it√§-l√§nsiero Suomessa). Joillakin alueilla voi silti esiinty√§ tarvetta v√§h√§isemp√§√§ ja toisin paikoin taas tarvetta runsaampaa k√§ytt√∂√§; ¬Ľoikeasta¬Ľ k√§ytt√∂taajuudesta ei ole varmuutta. Kirjoittajat vaativatkin l√§√§ketieteellisin perustein teht√§v√§√§ selvityst√§, sill√§ silloin alik√§yt√∂n poistamiseksi on mahdollista saada lis√§resursseja ja liikak√§ytt√∂√§ voidaan rajoittaa ammattitaitoisesti eik√§ asiaa tuntemattomien virkamiesten toimin.

Omissa seivityksissäni (SLL 40: 25-29 ja 1004-1006, 1985) olen päätynyt kliinisfysiologisten tulkimusten osalta huomattavasti pienempiin alueiden välisiin eroihin. Ero voi johtua julkisen ja yksityisen järjestelmän erilaisista ideologioista.

Päätelmät ovat kuitenkin oikeat, eli tilastointijärjestelmä on saatava kuntoon ja alueelliset ja erikoisalakohtaiset vertailut luotettaviksi. Sitten vain resurssien uusjakoon ja reippaaseen tuuletukseen järjestelmän sisällä. Muuten järjestelmää tuulettavat ulkopuoliset, ja silloin tehdään varmasti vaikeasti korjattavia vahinkoja.

ESKO L√ĄNSMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36865 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.726 ms)