Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Yhdentyvä Eurooppa tuo terveysvaaroja
22.06.1988, Savon Sanomat
Alkoholin kulutuksen kasvu, tuloerojen kasvu jne. suurentavat sairastavuutta, hidastetaan menoa

Yhdentyvän Euroopan vaarat

Meitä suomalaisia ollaan retuuttamassa kovaa vauhtia taloudellisesti yhdentyvään Eurooppaan. Neljän vuoden kuluttua 1992 taloudelliset raja-aidat revitään alas ja säädökset ovat yhdenmukaisia. Toistaiseksi meille on kerrottu vain kauhutarinoita siitä, mitä tapahtuu, jos Suomi ei liity mukaan. Varoittavia ääniä ei juuri ole kuulunut.

Mitä tulee tapahtumaan terveydellemme ja sairauksien ehkäisytyöllemme, kun kulutusta ohjaavat ja taloudellista eriarvoisuutta vähentävät säädöksemme poistetaan (liikevaihtovero elintarvikkeille, tupakan ja alkoholin veron alennus jne)?

Englannissa on arvioitu, että alkoholinkulutus tulee lisääntymään 40 % ja tupakankulutus ainakin 4 %. Lisäksi pienituloisten käytettävissä oleva rahamäärä tulee vähenemään ja suurituloisten ostovoima tulee kasvamaan.

Pääsymaksunamme yhdentyvään Eurooppaan tulee olemaan siis huonontunut terveydentila, tuloerojen kasvu ja lisääntyvät sairauskustannukset. Sitoutumistamme yhdentyvään Eurooppaan tulee tarkkailla valppaasti. Viranomaisten on nopeasti aloitettava perusteellinen tiedottaminen kaikista muutoksista, joita liittyminen tuo mukanaan.

Palavaan taloon ei kannata juosta, vaikka muut sinne kiirehtivätkin. Kyllä sinne ehtii myöhemminkin, jos autuus sieltä löytyy!

ESKO L√ĄNSIMIES
Ylilääkäri
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39677 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.468 ms)