Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Yhteiskuntapalvelu kaikille
26.08.1988, Suomen Kuvalehti
Ehdotus asepalvelun rinnalle/sijaan pystytett√§v√§st√§ koulutusj√§rjestelm√§st√§. Asia on ajakohtainen viel√§ 25 vuotta my√∂hemmin. HS:n Mielipidepalstalla 6.10.2013 ehdottaaaa Eeli Hemberg USA:sta samankaltaista j√§rjestelm√§√§¬ī, kuin ehdotin Suomen Kuvalehdess√§ 26.8.1088.

Yhteiskuntapalvelu kaikille

Suomi on joutunut hankalaan kiipeliin suhtautumisessaan aseistakieltäytyjiin. Naisten varusmiespalvelusta on kantaa otettu puolesta ja vastaan. Ikäluokkien pienentyessä puolustusvoimien on joka tapauksessa ajateltava asiat uudelleen.

Ehdotan, että maahamme luodaan uusi yhteiskuntapalvelun jakso jokaiselle nuorelle, tytölle ja pojalle. Se tulisi suorittaa peruskoulun jälkeen ennen varsinaisia ammattiopintoja. Yhteiskuntapalvelu muodostuisi perusjaksosta (4 viikkoa) ja varsinaisesta jaksosta (20 viikkoa). Perusjakson aikana varmistettaisiin, että jokaisella nuorella on riittävät tiedot yhteiskunnasta ja roolistamme kansainvälisessä yhteisössä ja kansalaisen perustaidot (uimataito, maastossa ja vesillä liikkumistaito, ensiaputaito, ajokortti jne.).

Tämän jälkeen olisi tarjolla vaihtoehtoja: palvelu puolustusvoimissa olisi vain yksi niiden joukossa, muita olisivat esimerkiksi Pelastuspalvelu, Punainen Risti, Pidä Saaristo Siistinä, Ystäväpalvelu, Vanhusten palvelu ja Nuorten Kriisipalvelu. Myös kansainväliseen kehitysapuun, pakolaistyöhön ja Amnestyn työhön olisi mahdollista osallistua.

Halutessaan nuori voisi ottaa useampia jaksoja ja täten hankkia monipuolisemmat yhteiskunnalliset valmiudet. Mm. opiskelupaikkaa odottelevat ja työttömät nuoret voisivat käyttää tällaisia jaksoja hyväkseen tyhjän lorvimisen sijasta.

Esko Länsimies
ylilääkäri
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34513 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.807 ms)