Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Tupakan ja syövän yhteydestä
19.09.1988, Turun Sanomat
vastine moniin kirjoituksiin

Tupakan ja syövän yhteydestä

Kirjoitin pari viikkoa sitten tälle palstalle passiivisen tupakoinnin ja rintasyövän välisestä yhteydestä. Kirjoitukseni asiapohja löytyy maailman johtavan syöpälehden Cancerin heinäkuun numerosta. Kirjoituksessani ehdotin, että passiivinen pakkotupakointi tulee poistaa kodeista, työpaikoilta, liikennevälineistä ja ravintoloista. Kirjoitukseeni vastasi 2.9. joukko Mynämäen lukiolaisia, heille kiitos yhteiskunnallisesta aktiivisuudesta. Kirjeissä esitettiin joitakin kriittisiä mielipiteitä ehdotuksestani, kommentoin näitä lyhyesti:

- eniten lukiolaisia tuntui kismittävän tupakoinnin rajoittamisen yksilönvapautta loukkaava luonne. Oltiin sitä mieltä, että perheissä ja työpaikoilla on mahdollista demokraattisesti päättää missä ja milloin voidaan tupakoida. Tämä käsitys osoittaa nuoruuteen kuuluvaa sinisilmäisyyttä ja idealismia. Totuus on se, että ei vauva kotonaan voi äänestää jos isä tai äiti haluaa tupakoida, tai ei sikiöltä kysytä, jos äiti haluaa sen myrkyttää tupakalla tai alkoholilla tai jopa tuhota sen abortissa! Lyhennetyllä työviikolla oleva yksinhuoltaja ei kritisoi työnantajansa käytöstapoja, mikäli haluaa säilyttää työpaikkansa.

- autoilijan yksilönvapautta rajoitetaan jo ennestään oikeanpuoleiseen liikenteeseen pakottamisella, turvavyöllä, ajovalojen käytöllä, liikenneraittiudella jne. Tupakointikielto olisi luonnollinen jatko näille liikenneturvallisuutta lisääville määräyksille, sillä tupakointi huonontaa merkittävästi esimerkiksi hämäränäkemiskykyä.

- eräs lukiolainen oli myös sitä mieltä, että ympäristön saasteet, autojen pakokaasut ja ydinvoiman jätteet ovat tupakkaa vaarallisempia syövän vaaratekijöitä. Tupakointitilan ilmassa on saastahiukkasten määrä 100 kertaa suurempi kuin suurkaupungin saastuneimmassa risteyksessä. Eikä ydinvoimalan tuhoutuminen Loviisassa lisäisi suomalaisten syöpäsairauksien lukumäärää muutamaa kymmentä enempää vuodessa (2-3 %), sensijaan pelkästään tupakan aiheuttamaan keuhkosyöpään kuolee meillä 2 000 ihmistä joka vuosi! Lisäksi on muistettava, että liikenteestä, ydinvoimasta ja teollisesta tuotannosta on ihmiselle hyötyäkin. Tupakasta hyötyvät vain tupakkatehtaan omistavat monikansalliset kapitalistit!

Yhteiskunnan on suojeltava heikkoja ja alistettuja säädöksin ja määräyksin silloin, kun itsekkyys estää solidaarisuuden. Kiitoksia, lukiolaiset, kirjeistänne. Vaikuttakaa omaan elinympäristöönne ja yhteiskuntaan. Kirjoittaminen on tehokkain keino. Ystävällisin terveisin

Esko Länsimies
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36490 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.092 ms)