Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kuopio kuihtuu - voimmeko tehdä mitään?
02.10.1988, Savon Sanomat
Jeremiaadi pienestä syntyvyydestä

Kuopio kuihtuu - voimmeko tehdä mitään?

Kunnan toimivuuden takaa luonnollinen, normaali väestörakenne, jossa on nuoria, työikäisiä ja vanhuksia. Terveen rakenteen ylläpitämiseksi tulee syntyä hieman kuolleiden määrää suurempi määrä lapsia, meillä pidetään 1 % ylimäärää toivottavana. Mutta Suomessa esimerkiksi vuonna 1985 syntyneiden enemmyys oli vain 0,3 % kuolleiden määrään verrattuna. Itä-Suomessa luonnollinen väestönlisäys jäi 0,2%:iin. Kuopiossa oltiin vielä 1970-luvun puolivälissä 1,0 prosentin tuntumassa, mutta nyt, 1980-luvulla väkiluvun luonnollinen kasvu on lähes pysähtynyt. Viime vuonna kuopiolaiset nuoret naiset synnyttivät vain 966 lasta eli vähemmän kuin kertaakaan vuoden 1973 jälkeen. Luonnolliseksi väestönkasvuksi tuli 291, eli 0,36 %, mikä on vähemmän kuin Suomen kaupungeissa keskimäärin.

Jotta päästäisiin "terveeseen" 1 % väestönkasvuun, tulisi Kuopiossa syntyä 1500 lasta nykyisen vajaan 1000 lapsen sijaan. Hedelmällisessä iässä olevia naisia on Kuopiossa 15 000 ja määrä hupenee lähivuosina nopeasti. Mitenkä saamme joka kymmenennen heistä synnyttämään vuosittain? Voiko kunta tehdä jotain? Kyllä! kaupungin on asettettava nuoret naiset ensimmäiseksi asuntojonossa ja pidettävä huoli siitä, että kaikessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa otetaan ensin huomioon nuori äiti. Jos ensimmäinen lapsi tehdäänkin sinisilmäisyydestä ja rakkaudesta, on seuraavan lapsen tekeminen riippuvainen siitä, kuinka hankalaa oli ensimmäisen lapsen hoito ja kuinka hyvin yhteiskunta tunnusti äidin työn merkityksen.

Nuoret äidit ovat tärkeimpiä kuopiolaisia, tämä on tuotava esiin kaikessa päätöksenteossa. Vain siten estyy Kuopion kuihtuminen.

ESKO L√ĄNSIMIES
ylilääkäri, Kuopio
Hakusanat

syntyvyys
Kuopio

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (4.387 ms)