Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Mammografia kelvoton rintasyövän seulonnassa?
05.03.1989, Helsingin Sanomat
Clinical Radiologyn referaatti, josta alkoi myllytys: kymmeniä kirjoituksia jne. Vielä 15 vuotta myöhemmin asiasta keskustellaan. 30.5.2011 HS:ssa oli monipalstainen juttu otsikolla "Mammografia ei aina paljasta rintasyöpää."

Mammografia kelvoton rintasyövän seulonnassa?

Mammografiatutkimukselle on asetettu kaksi toivetta:

- sen avulla toivotaan voitavan muuttaa rintasyövän kulkua tutkituilla naisilla ja

- mammografiaseulonnasta toivotaan olevan enemmän hyötyä kuin vahinkoa tutkituille. Mammografia ei ole hyvä seulontamenetelmä. Sen avulla löydetään vain noin 60 prosenttia syövistä. Sen lisäksi terveillä, syövästä vapailla naisilla kahdeksalla prosentilla kuvantuu poikkeavuuksia, jotka eivät olekaan syöpää.

Näin sadasta seulaan jääneestä naisesta vain kuudella on syöpä. Muutama syöpätapaus pääsee seulan läpi ja hoidon aloittaminen viivästyy! Mikään muu lääketieteessä käytetty joukkotutkimusmenetelmä ei ole yhtä kelvoton.

Koska mammografian avulla ei voida olla varmoja poikkeavan löydöksen pahanlaatuisuudesta, joudutaan tilanne varmistamaan koepalan avulla, eikä meillä ole kapasiteettia tähän palveluun. Entä mitä tehdään naisille, joiden löydös on lievästi poikkeava (in-situ, esiaste jne.)? Poistetaanko rinta, molemmat rinnat, vai jäädäänkö odottamaan mahdollista taudin leviämistä?

Järjestelmän avulla pyritään auttamaan, mutta saatetaankin vain lisätä tuskaa ja epävarmuutta turvallisuuden lisääntymättä.

Maailmalla on raportoitu vain muutamia seulontatutkimusten pitkäaikaisseurantoja. Yhdessäkään ei ole voitu vakuuttavasti osoittaa, että mammografiaseulonnasta olisi ollut merkittävää hyötyä tutkimattomiin naisiin verrattuna. Niinpä mammografiaseulontoihin kutsutuille naisille tuleekin selittää, että kyseessä on vasta kokeiluasteella oleva menetelmä, jonka tuloksen hyödystä tutkittavalle ei ole varmuutta. Ainakaan ei saa painostaa niitä, jotka jättävät tulematta mammografioihin.

Oikeampi tapa lienee se, että jokainen todettu rintasyöpätapaus tutkitaan ja hoidetaan mahdollisimman hyvin (keskitetysti?). Näin karttuvan tiedon avulla on sitten mahdollista laatia suomalaisen naisen sairautta koskevia tutkimus- ja hoitostrategioita.

Esko Länsimies
ylilääkäri
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.427 ms)