Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kuolemanrangaistus ei estä väkivaltarikoksia
12.05.1989, Savon Sanomat
Yhdessä Martti Penttosen kanssa, H.T.Kortin vastineeseen yliöartikkeliimme

Kuolemanrangaistus ei estä väkivaltarikoksia

Nimimerkin H. T. Kort 29.4. ilmestynyt kirjoitus "Amnesty on väärässä" lienee kannanotto 16.4. ilmestyneeseen yliöartikkeliimme. Kirjoituksessa on useita perustelemiamme väitteitä käännetty vastakkaisiksi perustelemattomiksi väitteiksi. Kirjoittaja myös lukee väärin meidän ja Amnestyn väitteitä.

Vastustaessaan kuolemanrangaistusta ja vaatiessaan ihmisarvoista kohtelua myös rikollisille, Amnesty ei vaadi "hellää" kohtelua väkivaltarikollisille eikä heidän päästämistään "vapaasti mellastamaan ja surmaamaan viattomia ihmisiä".

Ei H. T. Kort eikä kukaan muukaan ole pystynyt näyttämään toteen myyttiä, että kuolemanrangaistus ehkäisee rikollisuutta. Kuolemanrangaistuksen poistaminen ja korvaaminen elinkautisella rangaistuksella ei ole missään todistetusti johtanut kyseisten rikosten lisääntymiseen.

Ei ole loogista väittää, että kuolemanrangaistus estää rikoksen teon, sillä ketään ei voida tuomita ennakkoon - emme voi ennustaa, kenestä tulee rikollinen. Koska kuolemanrangaistusta ei voi koventaa, yhden kuolemanrangaistuksen johtavan rikoksen jälkeen rikollista ei enää pidättele mikään. Kuolemantuomio raaistaa otteita puolin ja toisin. Sitä käyttävä valtio tunnustaa epäonnistuneensa rikosten ehkäisyssä ja laskeutuu moraalisesti rikollisten tasolle.

Amnesty ei muulla tavalla ota kantaa, miten vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneitä tulee rangaista. Kirjoituksessamme esitimme mielipiteenämme, että yhteiskunnan on nykyistä tarmokkaammin puututtava rikosten syihin ja otettava vastuu siitä, etteivät vaaralliset rikolliset uusi rikoksiaan. Arvostelemme yhteiskunnan välinpitämättömyyttä ja tyytymistä vain lain kirjaimen toteuttamiseen. Kuolemanrangaistuksen käyttöönotto olisi vain ongelmien lakaisemista maton alle. Se eliminoisi (mahdollisesti syyttömän) yksilön, mutta ei todellakaan poistaisi väkivalta- eikä muutakaan rikollisuutta.

ESKO L√ĄNSIMIES
MARTTI PENTTONEN
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.085 ms)