Artikkelit
Vielä kuolemanrangaistuksesta
04.06.1989, Savon Sanomat
Vielä kerran perustelut
Vielä kuolemanrangaistuksesta
Savon Sanomien lukijan palstoille näkyy pääsevän nimimerkin suojassa esitettyjä järjettömyyksiä kuolemanrangaistuksen hyvyydestä ja suositeltavuudesta. Viimeksi nimimerkki "Salliva näkemys" (24. 5. 89) vertasi ihmisen hirttämistä ja umpisuolen poistoleikkausta toisiinsa! Toivoisin toimittajalta harkintaa näin vakavassa asiassa!
Otan vielä kerran esille eräitä näkökohtia. Ensiksi kuolemanrangaistuksen pelotevaikutuksesta. Maailmassa on kymmenen valtiota, joissa tehdään yli 80 % kaikista teloituksista. Ne maat ovat Iran, Irak, Etelä-Afrikka, Kiinan Kansantasavalta, Nigeria, Somalia, Saudi-Arabia, Pakistan, Neuvostoliitto ja Yhdysvallat. Kun tarkastellaan näiden valtioiden rikollisuuden kehitystä ja yleistä turvallisuutta, niin voidaan todeta, että kuolemanrangaistuksen runsaalla käytöllä on pikemminkin yhteiskuntaa horjuttava vaikutus!
Toiseksi, yhteiskunta on ottanut rikoksista rankaisun omaan haltuunsa, sillä koston periaatteella ei mitään yhteiskuntaa voida pitää yllä. Me emme polta tuhopolttajan kotia, me emme raiskaa raiskaajaa, me emme aja autolla kolarin aiheuttajan ylitse. Yhteiskunta ei voi osoittaa vastustavansa väkivaltaa, jos se itse käyttää väkivaltaa. Silmä silmästä -periaate ei sovi sivistyneeseen yhteiskuntaan.
Kolmanneksi, kuolemanrangaistusta käytetään edelleenkin poliittisten, rodullisten ja uskonnollisten syiden vuoksi. Muistakaamme Stalinin pyöveleitä! Jos Neuvostoliitossa ei olisi ollut kuolemanrangaistusta, niin montako tuhatta eestiläistä serkkuamme olisi säästynyt, montako sataa inkeriläistä ja karjalaista sukulaistamme olisi vielä elossa ja voisi osallistua Sortavalan laulujuhliin?
Jos lainsäädäntö hvväksyy kuolemanrangaistuksen, voi kuka tahansa joutua teloitetuksi väärin perustein. Vain kuolemanrangaistuksen puuttuminen lainsäädännöstä takaa sen, että vääriä ihmisiä ei teloiteta tai että teloituksia ei käytetä hitlereiden ja stalineiden mielihalujen mukaan.
ESKO LÄNSIMIES
Kuopio