Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kuopion konkurssisuunta 1990-1994
07.09.1989, Savon Sanomat
Huoli Kuopion kaupungin talouskehityksestä. Osottautui todeksi.

Kuopion konkurssisuunta 1990 -1994

Kuopion kaupungin nettoverotulojen (tulot miinus velanhoitokulut) arvioidaan kasvavan 5.3 % vuodessa seuraavan viiden vuoden aikana. Samana aikana käyttötalousmenot kasvavat 6.8 % vuodessa.

Esimerkiksi ensi vuonna kunnallisveroina kootaan 800 miljoonaa markkaa ja velan korkoja ja lyhennyksiä maksetaan 56 miljoonaa markkaa. Käyttötalousmenot ovat 1.800 miljoonaa markkaa, eli "vajaus" on reilu miljardi! Se katetaan valtion avustuksin, syömällä säästöjä, ottamalia lisää velkaa ja myymällä kaupungin palveluja ylihintaan.

Viiden vuoden aikana jokaista kuntalaista kohden oleva velka kaksinkertaistuu 3.000 markasta 6.000 markkaan. Jos joku yksityinen kansalainen eläisi yhtä holtittomasti

yli varojensa, omaiset laittaisivat hänet holhouksen alle.

Kaupungin menojen kasvu on kyettävä leikkaamaan, se ei voi olla jatkuvasti tulojen kasvua suurempi.

Missä voimme säästää? Terveydenhoito, sosiaalitoimi, sivistystoimi ja liiketoiminta muodostavat yhteensä lähes 85 % kaikista Kuopion kaupungin käyttömenoista. Säästötoimet on aloitettava sieltä. Minun ehdotukseni on, että leikataan ja siirretään liikuntatoimen suuria pääomahankkeita. Tärkeätä sillä sektorilla on ainoastaan huolehtia olemassa olevien laitoksien ja rakennuksien toimivuudesta kuntoliikuntaa varten (esim. uimahalli).

ESKO L√ĄNSIMIES
varavaltuutettu
Hakusanat

talous
Kuopio

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34910 kpl | Sivun latausaika: 0.021 sek (21.015 ms)