Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ydinvoimaa ei voida anää väittää turvalliseksi
15.11.1989, Helsingin Sanomat
Olkiluodon onnettomuus. Luonnonvarojen käyttö energiantarpeen tyydyttämiseksi

Ydinvoimaa ei voida enää väittää turvalliseksi

Ydinvoiman puolestapuhujat ovat jatkuvasti korostaneet ydinvoiman turvallisuutta. Epäilijöitä on pidetty haihattelevina idealisteina. Linkolalaisuuden kirosanalla on leimattu jopa akateemikko von Wrightkin.

Olkiluodon ydinvoimalan turvallisuusjärjestelmässä on osoittautunut olevan suuri aukko. Polttoaineen säätöjärjestelmän seasta löytyi metallijauhoa.

Tällä kertaa onnettomuudesta selvittiin halvalla. Vahinkojen korjaamisesta selvittiin rahalla (20 mk suomalaista kohden). Ainuttakaan ruumista ei tullut - vielä tällä kertaa.

Olipa järjestelmän aukosta livahtanut syyllinen sitten "terroristi" tai TVO:n palkkaama työntekijä, niin lopputulos on sama. Ydinvoiman puolestapuhujat eivät enää koskaan voi vedota ydinvoiman turvallisuuteen.

Kovin kauan emme voi tyydyttää energiatarvettamme fossilisten polttoaineiden avulla. Emme voi myöskään turvata atomivoimaan, sillä sen laskun maksavat tulevat sukupolvet. Eiväkä he ole nyt päättämässä tästä heidän taakakseen kaavailemastamme tehtävästä. Meillä ei ole oikeutta tehdä päätöksiä, joiden seuraamuksia emme itse ole kantamassa!

Ainoaksi keinoksi jää tyytyminen auringon energiaan ja sen avulla uusiutuviin luonnonvaroihin (tuuli, vesi, polttopuu). Se merkitsee tyytymistä kymmeneen prosenttiin nykyisestä energiakulutuksestamme. Osa luopumisesta on helppoa, luovummehan vain terpeettomasta, jopa vaarallisesta (aseet, rihkama). Mutta meidän on luovuttava myös sellaisesta, joka nyt tuntuu välttämättömältä (matkustaminen). On kuitenkin muistettava, että tuo "välttämättömyys" on sitä vain osalle ihmiskuntaa. Suurin osa ihmisistä ei ole koskaan kokenut tätä yltäkylläisyyttä.

Ceausescun Romania on kulutustottumuksissaan jo nyt sillä tiellä, jolle meidänkin tulee kääntyä. Tämän tosiseikan tunnustaminen tuntuu olevan kovin vaikeaa.

Esko Länsimies
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34512 kpl | Sivun latausaika: 0.005 sek (5.063 ms)