Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Energiapolitiikalla jauhot suussa
12.01.1990, Savon Sanomat
Vastine akateemikko Jauhon atomivoima-kirjoitukseen. Ennustin USA:n sotatoimia öljynsaannin varmistamiseksi

Energiapolitiikalla jauhot suussa

Pekka Jauho tarkasteli 8. 1. 90 Päivän Teema kirjoituksessaan energiapolitiikan kovia arvoja. Hän otti esille Yhdysvaltojen markkinoiden merkityksen sekä öljyn saatavuuden että hinnan kannalta. Jatkan keskustelua. Yhdysvallat on maailman suurin öljyn (ja muun energian) kuluttaja. Kun öljyn saatavuus huonontuu tai tarve kasvaa, on ostajan lisättävä panoksia.

Yhdysvalloilla on tapana ratkaista uhkansa ja ongelmansa lännen malliin, eli asevoimin. Tästä on vanhoja ja tuoreita esimerkkejä. Mitä tapahtuu, kun öljystä tulee pulaa? Onko ehtyvien öljylähteiden kaltaalla merijalkaväen sotilaat takaamassa yhdysvaltalaisten energiankulutusjuhlien jatkumisen? Vai tapahtuuko viimeisten öljytippojen jako solidaarisesti?

Millä keinoin suomalaiset uskovat saavansa tarvitsemansa öljyn ja ydinpolttoaineen sillon, kun pula iskee? Mitä me myymme? Metsäteollisuus ei toimi ilman energiaa ja Nokian puhelimilla voi heittää vesilintua, ellei kaikkia sorsia ole jo syöty.

Ei meillä ole muuta keinoa kuin panna suu säkkiä myöten.

Jos valtion energiakomitean jäsen ja akateemikko Pekka Jauho ei pysty näkemään vaihtoehtojen puutetta, niin tilanne on todella vakava. Vain raju, ehdoton ja nopea energian käytön vähentäminen saattaa mahdollistaa parin miljoonan ihmisen elämän Suomen alueella. Muista vaihtoehdoista puhuminen on moraalitonta. Energia-asiatkin kuuluvat niihin asioihin, joita ei voi jättää vain asiantuntijoiden hoidettavaksi.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.749 ms)