Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Milloin kuntoliikunta on kohtuuttoman runsasta?
01.05.1987, Duodecim 103: 899
Tutkimusreferaatti

Milloin kuntoliikunta on kohtuuttoman runsasta?

LUGER A, DEUSTER P A, KYLE S B, ym.: N Engl J Med 316: 1309-1315, 1987

Ankara fyysinen kuormitus piiskaa melkoisesti elimistön homeostaasia. Säännöllisesti toistuva pitkäkestoinen aerobinen liikunta virittää autonomisen hermoston ja hypotalamus-hypofyysi- lisämunuaisakselin virittyminen uudelle tasolle.Harjoituksen myötä elimistön vaste tiettyyn kourmitukseen heikkenee. Miten virittyminen uudelle tasolle ja vasteen muutos vaikuttavat ihmiseen? Laajan bethesdalaisen tutkimuksen osaraportin anti on mielenkiintoinen.

Kokeessa oli`mukana kolme seitsem√§n miehen ryhm√§√§, liikuntaa harrastamattomat, 24-40 km viikossa h√∂lkk√§√§v√§t ja ¬Ľhimokuntoilijat¬Ľ eli yli 75 km juoksevat. Jokainen koehenkil√∂ suoritti satunnaistetusti juoksumattokokeen 50, 70 ja 90 %:n tasolla maksimaalisesta hapenottokyvyst√§√§n. Nelj√§nnell√§ kerralla annettiin ruiske kortikotropiinia vapauttavaa hormonia (CRH). Kaikissa testeiss√§ mitattiin ACTH:n, kortisolin ja laktaatin pitoisuudet levossa, kuormitusten aikana ja palautumisessa.

Paljon kuntoilevilla ACTH:n ja kortisolin pitoisuudet veressä olivat levon aikana selvästi suuremmat kuin kuntoilemattomilla ja kohtuullisesti harjoittelevilla. Juoksumattokokeissa vasteet olivat identtisiä, käytettiin suhteellisia kuormituksia. Kun verrattiin absoluuttisia kuormitustasoja, eniten kuntoilevien vasteet olivat tietenkin tylpimmät. Laktaatin muutoksen sekä plasman kortisoli- ja ACTH-vasteen välillä oli merkitsevä positiivinen korrelaatio. CRH-ruiskeen aiheuttama vaste oli kovasti harjoittelevilla merkitsevästi tylpempi kuin kohtuullisesti kuntoilevilla ja kuntoilemattomilla.

Huippukuntoilijoiden hyperkortisolismi ja kuormituksen aikaiset hormonivasteet muistuttavat anorexia nervosa- ja masennuspotilailla tavattavia. Tutkijat tarjoavat kahta selityst√§ ilmi√∂ille: ¬Ľhimokuntoilu¬Ľ saattaa olla yksi muoto anoreksiaa, tai sitten liiallinen liikunta on samanlainen rasitus elimist√∂lle kuin ravinnon puute tai emotionaalisesti stressi ja aiheuttaa jatkuvan hyperkortisolismin. Tutkijat pohtivat tulostensa perusteella my√∂s sit√§, voisiko todettu hyperkortisolismi selitt√§√§ maratonjuoksijoilla ja nuorilla naisurheilijoilla esiintyv√§n hypofysaarisen hypogonadismin.

Näiden - tosin pienestä aineistosta saatujen - tulosten perusteella tutkijat arvelevat, että kuntolikunnan aiheuttama epäsuotuisa sopeutuma on kynnyksellinen ja että liiallisen kuntoilun raja on jossain 40 ja 75 viikottaisen kilometrin välissä.

Tähän asti on uskottu pitkäkestoisen kuntoliikunnan tuottavan endogeenisten morfiinien välityksellä euforiaa, mutta nyt hölkkääjiltä löytyi depressiopotilaiden kaltaisia biokemiallisia piirteitä. Vai olisiko depressiivinen komponentti primaarinen ja yletön juokseminen tämän tilan kokemusperäisesti löydetty luonnonmukainen hoito?

ESKO L√ĄNSIMIES

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.006 sek (5.620 ms)