Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Haikara vierailee harvoin
30.05.1988, Helsingin Sanomat
Uusi hätähuuto kaksi vuotta aikaisemmin Savon Sanomissa julkaistun tapaan, nyt Helsingin Sanomat julkaisi. Hyvät histogrammit.

Haikara vierailee harvoin
Pohjoismaiset väestötilastot vuodelta 1986 ovat valmistuneet. Tanskassa on luonnollinen väestönkasvu (syntyneet miinus kuolleet) jatkunut negatiivisena koko 1980-luvun. Islanti on ainoa Pohjoismaa, jossa on kohtalaisen terveen väestörakenteen takaava tilanne: yhden syntyneen enemmyys 100 asukasta kohden. Suomi, Norja ja Ruotsi ovat ilmeisen peruuttamattomaasti siirtyneet kelottuvien kansakuntien joukkoon.
Kun lasketaan yhteen alkaneiden raskauksien määrä, abortit ja elävänä syntyneet 1000 fertiilissä iässä (15 - 39 v) olevaa naista kohden, Islannissa ja Ruotsissa lähes 100 naista tuhannesta tulee vuosittain raskaaksi. Meillä Suomessa tämä luku on pienin, vain 77 tuhannesta.
Fertiilissä iässä olevien naisten keski-ikä meillä on tasan vuoden verran korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa (28.4 ja 27.4 vuotta). Onko kyseessä vanhemman naisen viisaus vai nuoremman naisen houkuttelevuus?
Joka neljäs alkanut raskaus keskeytetään Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Meillä ja Islannissa keskeytetään vain noin joka kuudes. Pienestä fertiliteetistä johtuen Suomen naiset synnyttävät toiseksi vähiten Pohjoismaisten naisten joukossa. Vuoden 1985 hopeatila on vaihtunut toiseksi viimeiseksi vuonna 1986! Epäsuotuisa kehitys on ollut uskomattoman nopeaa.
Jos meillä tehtäisiin raskaudekeskeytyksiä samaan tahtiin, kuin muissa Pohjoismaissa, olisimme Pohjolan heikoimmin uusiutuva väestö (syntyneitä/fertiili nainen). Jopa maailmanlopun Tanskakin olisi meitä versovampi!
Suomen nainen näyttää omaksuneen Pentti Linkolan filosofian, eli että Suomessa on liikaa ihmisiä. Väestömme vähenee nopeasti ja seuraavat 40 vuotta ovat kovia. 1940-luvulla syntyneet saavat kokea kasvukivut, aikuisuuden tuskat ja vanhuuden vaivat.
Esko Länsimies, dosentti, Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.241 ms)