Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Lapseton tahtoen tai tahtomattaan
10.10.1988, Duodecim 104: 288
Tutkimusreferaatti

Lapseton tahtoen tai tahtomattaan

JOHNSON G, ROBERTS D, BROWN R, ym.: Br Med J 294: 804-806, 1987

Ihmiskunnan ja elämän uhkana maapallolla yleensäkin on liika elämä, väestönkasvu. Toisaalta yhä suurempi paine kohdistuu lääketieteellisen avun saamiseksi lapsettomuuteen. Mikä on lapsettomuuden todellinen esiintyvyys, onko siinä todettavissa muutoksia vuosikymmenten mittaan? Englantilaiset yksityislääkärit yhdistivät potilastiedostonsa, ja analysoitaviksi saatiin 533 vuonna 1935 ja 612 vuonna 1950 syntynyttä naista. Papereista ja kysymällä selvitettiin, oliko potilas synnyttänyt tai kokenut keskenmenon tai oliko lapsettomuus vapaaehtoista (ehkäisy, sterilisaatio tms). Lapsettomien naisten osuus 50-vuotiaiden ryhmässä oli 7.7 % ja 35-vuotiaiden ryhmässä 14.3 %. Omasta tahdostaan lapsettomia oli nuoremmassa ryhmässä 11.0 % ja vanhemmassa ryhmässä 3.2 %. Tahdostaan riippumatta lapsettomien (= hedelmöittymättömien) osuus molemmissa ikäryhmissä oli yhtä suuri, alle 5 %.

Vapaaehtoisesti lapsettomien osuus näyttää enentyneen; tässä aineistossa 35-vuotiaista naisista joka yhdeksäs oli lapseton omasta halustaan. Määrä oli moninkertainen 15 vuotta vanhempaan naisryhmään verratessa. Tahdonvastaisen hedelmättömyyden osuus taas oli pysynyt muuttumattomana. Taannehtiva selvitys sisältää virhetekijöilä: hedelmättömyys ilmoitetaan vapaaehtoiseksi leimautumisen välttämiseksi jne. Hedelmällisyystilastoissa tulisi ottaa huomioon myös vapaaehtoinen lapsettomuus pitkän aikavälin tarkasteluissa.

Miehen hedelm√§llisyytt√§ voidaan tarkastella ¬Ľkouriinituntuvasti¬Ľ ja hedelm√∂ityskyvyn on todettu huonontuneen teollistuneissa maissa. Naisten biologinen hedelm√§llisyys taas ei n√§yt√§ huonontuneen, vaikka lapsim√§√§r√§t ovatkin v√§hentyneet. Tilannetta tulisi kuitenkin tarkastella maittain suurten kulttuurierojen vuoksi. Esimerkiksi syntyvyyserot ovat suuret Pohjoismaiden v√§lill√§.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.600 ms)