Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Lyhytkasvuisuus suojaa syövältä
10.10.1988, Duodecim 104: 1655
Tutkimusreferaatti

Lyhytkasvuisuus suojaa syövältä.

ALBANES D, JONES D Y, SCHATZKIN A, yrn.: Cancer Res. 48: 1658-1662, 1988

Syövän ilmaantumisen yhteys ali- tai ylipainoon on osoitettu monessa tutkimuksessa. Pituuden yhteyttä syövän ilmaantumiseen ei ole samalla tavalla tiedostettu, vaikka havaintoja tästä on tehty mm. Suomessa. Referoitavassa tutkimuksessa kuvataan edustavaa yhdysvaltalaista väestöotosta (12 554 aikuista). Kymmenen vuoden seurannan aikana ilmaantui 859 potilaalle uusi syöpä eli 685 syöpää sataatuhatta henkilövuotta kohden (ilmaantuvuus oli siis selvästi suurempi kuin meillä Pohjoismaissa). Sairastumista selittäviksi tekijöiksi otettiin antropometristen suureiden lisäksi tupakointi seurantajakson alussa ja lopussa, ikä, rotu, perheen taloudellinen asema, energiankulutus ja naisilla vielä gynekologinen anamneesi.

Kun otoksen lyhimmän neljänneksen sairastavuutta syöpään pidettiin vertailupohjana, miesten muissa pituusryhmissä havaittiin merkitsevästi suurempi vaara sairastua syöpään. Kun muut tekijät vakioitiin, vaara oli noin 1.5-kertainen. Naisilla trendi oli samansuuntainen - ei tosin yhtä selvä - mutta rintasyövässä pisimmän neljänneksen sairastumisvaara oli yli kaksinkertainen lyhimmän neljänneksen vaaraan verrattuna. Jalkojen pituus näytti olevan merkittävämpi vaaran lisääjä kuin istumapituus.

Kirjoittajien mukaan lapsuudenaikainen ravitsemus on keskeinen tekijä pituuskasvussa, ja tutkimus osoittaa siis sen merkityksen myöhemmässä iässä ilmaantuvien sairauksien kannalta.

Der Mensch ist was er isst! Joudumme pelolla ja vavistuksella odottamaan ensi vuosituhannen ensimmäisiä vuosikymmeniä - silloin laukeaa nykyisten lasten hampurilais-kolapommi. Onko nälkää näkevä lapsi sittenkään onnettomampi kuin hampurilaista mussuttava nasu-nuori?

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36865 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.319 ms)