Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kuorsauksen taustat
10.10.1988, Duodecim 104: 1742-1743
Tutkimusreferaatti

Kuorsauksen taustat

BLOOM J W, KALTENBORN W T, QUAN S F: Chest 93: 678-683, 1988

Kuorsaanimen ei ole enää pelkkä huvittava aviollinen ongelma vaan kansanterveydellinen vaaratekijä. Arizonalaisväestön edustavasta pitkäaikaisseurannasta on tuotettu kuorsaamiseen liittyvää epidemiologista aineistoa. Yli kahdestatuhannesta ei-espanjalaiseen väestöryhmään kuuluvasta lähes 1 400 tunsi oman kuorsaustapansa. Alle 65-vuotiaat miehet kuorsasivat kaksi kertaa useammin kuin samanikäiset naiset (25/12 %), mutta yli 65-vuotiaiden ryhmässä molemmat sukupuolet olivat yhtä ahkeria kuorsaajia (18 %). Kuorsaammen lisääntyi naisilla neljissäkymmenissä mutta ei sitten enää enentynyt. Miehistä 40-64-vuotiaat kuorsasivat merkitsevästi useammin kuin sitä nuoremmat tai vanhemmat miehet. Sukupuolesta riippumatta ylipainoiset kuorsasivat normaalipainoisia useammin kaikissa ikäryhmissä ja tupakoitsijat useammin kum tupakoimattomat. Tupakoinnin lopettaneilla kuorsaammen väheni neljän ensimmäisen vuoden aikana, eikä sen jälkeen enää ollut eroa alun alkaen tupakoimattomiin nähden.

Kun kuorsaukselle altistavat tekijät yhdistettiin ja tupakoimatonta normaalipainoista nuorta naista pidettiin normina, niin tupakoiva ylipainoinen 40-64-vuotias mies kuorsasi 15 kertaa useammin. Tupakointi lisäsi nuoren normaalipainoisen naisen kuorsaustodennäköisyyden kolmmkertaiseksi eli samaan määrään kuin tupakoimattomalla nuorella normaalipainoisella miehellä. Miehellä keski-iän saavuttaminen tupakoiminen ja ylipaino nelinkertaistivat kuorsaamisen. Myös alkoholin ja unilääkkeiden käyttö lisäsivät taipumusta äänekkääseen nukkumiseen.

Kuorsaaminen näyttää olevan elintapoihin liittyvä oire ja vaaratekijä. Sukupuoleemme ja ikääntymiseemme emme voi vaikuttaa mutta ylipainoon ja tupakointiin voimme. Kun pääsemme näistä eroon, monet vaaratekijät pienenevät.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38784 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.292 ms)