Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ongelma ongelmajätteistä
01.04.1980, Savon Sanomat
Ensimmäinen kannanotto 5-tien ja 9-tien risteykseen rakennettavan kaatopaikan puolesta.

Ongelma Ongelmajätteistä

Kuopion seudun ongelmajätteiden välivarastoinnista ei ole käyty julkista kekustelua. Eivät professori Sepän varastot täyttyneet vain muualta tuoduista jäitteistä, eikä ongelmajätteiden kertyminen loppunut sen varaston sulkeuduttua! Jätteitä syntyy, ne muodostavat turvallisuusriskin, ja ne on välivarastoitava Kuopiossa odottelemaan lopullista kuljetusta Riihimäelle. Välivaraston tulee:

1- sijaita mahdollisimman kaukana, asutustaajamista
2- mahdollisimmaan hyvien jatkokuljetusyhteyksien päässä (rautatie!)
3- sioittaa samaan muiden yhdyskuntajätteiden kanssa, silloin väItetään kaksoisrakentaminen, kaksoiskuljetukset, kaksoisvartiointi ym.

Kuopion Teknisen viraston ilmoituksen mukaan ongelmajätteet on tarkoitus varastoida keskelle Kuopiota, eli Siikalahden tienoolle. Tämä vaihtoehto ei minun mielestäni ole järkevä, sillä alueella on runsaasti asukkaita ja laitoksia. Kilometrin sisään mahtuu alueita Särkiniemestä, Niiralasta ja Neulamäestä. Rautatieliittymä, sijaitsee KYKS:n vieressä, joten kuljetusten aikana kilometrin sisään mahtuu Sammakkolampi, Uimahalli ja Teatteri! Mahdollinen katastrofi, eli saastepilvi, katkaisee Kuopion ainoan maantieyhteyden etelään ja "henkireiäksi" jää vain Kallansillat.

Ongelmajätteiden varastointi tulee mielestäni yhdistää uuden kaatopaikan (=jätteenkäsittelylaitos) sijoitusratkaisuun. Tällöin parhaaksi vaihtoehdoksi tulee 5-tien ja 9-tien risteyksen tienoo, jossa kaupungilla on riittävän suuret ja harvaan asutut maa-alueet. Myös jatkokuljetukset on helpointa hoitaa sieltä, ovathan jätteet jo matkan varrella.

Toivon asiasta keskustelua, ainakin särkiniemeläisiä ja Niiralan asukkaita pitäisi kiinnostaa ongelmajätteiden säilytyspaikan sijoittaminen heidän asuinalueelleen.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36493 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.747 ms)