Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Nuoren Wertherin kärsimykset jatkuvat
10.10.1989, Duodecim 105: 77
Tutkimusreferaatti

Nuoren Wertherin kärsimykset jatkuvat

SCHMIDTKE A, H√ĄFNER A: Psychol Med 18: 665-676,1998

Goethen romaani nuoresta k√§rsiv√§st√§ Wertherist√§, joka teki itsemurhan, aiheutti viime vuosisadalla (1800-luvulla) nuorten miesten itsemurhaepidemian. Esimerkin vaikutus itsemurha-alttiuteen on kuitenkin kiistetty jatkuvasti. Saksan liittotasavalIassa esitettiin t√§m√§n vuosikymmenen alussa (1990-luvulla) vajaan kahden vuoden v√§lein kuuden jakson mittainen televisiosarja nimelt√§√§n Ylioppilaan kuolema. Sen jokaisessa jaksossa n√§ytettiin useaan kertaan, miten 19-vuotias opiskelijapoika heitt√§ytyi junan alle. T√§m√§n ¬Ľtahattoman¬Ľ kokeen vaikutukset on nyt analysoinut w√ľrzburgilainen psykiatrikaksikko. He totesivat, ett√§ sarjan esitysaikana ja kahden kuukauden ajan sen j√§lkeen nuoret miehet tekiv√§t itsemurhia junan alle heitt√§ytym√§ll√§ kaksi kertaa niin usein kuin muulloin. Vertailuvuosia oli l√§hes kymmenen. Itsemurhiin kannustava vaikutus oli voimakkain nuorilla miehill√§, ja se heikkeni i√§n mukaan niin, ett√§ yli 40-vuotiailla sit√§ ei en√§√§ ollut havaittavissa.

Tässä tutkimuksessa kyettiin antamaan vastaus yleisimpiin vastaväitteisiin eli siihen, että esimerkki vaikuttaisi vain itsemurhan tekotapaan ja että itsemurhaa harkitsevat tekisivät tekonsa aikaisemmin kuin olisivat tehneet ilman mallioppimista. Kumpikin vastaväite kumottiin tässä tutkimuksessa. Itsemurhien määrä ei vähentynyt seurantavuosien aikana edeltäviin vuosiin verrattuna, eikä muilla keinoin tehtyjen itsemurhien määrä muuttunut oleellisesti.

Tämä raportti on todella merkittävä argumentti sen puolesta, että televisio ohjaa vahvasti käyttäytymistä. Väkivallan vastustajana ja pasifistina minua kammoksuttaa tämän tutkimuksen luettuani yhä enemmän television, videofilmien ja elokuvien väkivalta; jopa ns. kamppailu-urheilukin alkaa etoa.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36490 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.997 ms)