Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Makrobioottinen dieetti kitukasvuisuuden syynä
10.10.1989, Duodecim 105: 875-876
Tutkimusreferaatti

Makrobioottinen dieetti kitukasvuisuuden syynä

DAGNELIE P C, STAVEREN W A, KLAVEREN J D, BUREMA J: Eur J Clin Nutr 42: 1007-1016, 1988

Vaihtoehtoista ruokavaliota noudattavat lapset ovat pienempiä ja kevyempiä kuin sekaravintoa syövät. Varsinkin tyystin eläinvalkuaista nauttimattomat eli makrobiootit ovat pienikasvuisia. Milloin kasvun hidastuminen alkaa, ja saavuttavatko ruokavaliota noudattavat lapset ikätoverinsa myöhemmin? Näihin kysymyksiin etsittiin vastausta hollantilaisessa tutkimuksessa, johon osallistui yli 200 alle kahdeksanvuotiasta, tervettä, makrobioottista ruokavaliota noudattavaa lasta, joiden syntymäpaino oli yli 2 500 g. Näiden lasten vanhempien keskipituus (l74cm) oli sama kuin hollantilaisten aikuisten yleensä. Rintaruokinnasta vieroittaminen tapahtui yleensä 13 kuukauden iässä, ja kiinteää ravintoa (täysjyvävelli) alettiin antaa puolen vuoden jälkeen. Ruokavalio sisälsi vain hyvin niukasti eläinvalkuaista (muna, juusto, Iiha). Laihaa kalaa kerran tai kahdesti viikossa nautti 43 % lapsista. Maitoa, D-vitamiinia tai kalanmaksaöljyä käytti vain muutama prosentti.

Ruokavaliota noudattavat lapset jäivät ikätovereistaan jälkeen pituuden, painon ja rasvapoimun paksuuden osalta rintaruokinnasta vieroituksen aikoihin, eivätkä he saavuttaneet ikätovereitaan koulun alkamiseen mennessä. Makrobiootikkopojat olivat yhtä sopusuhtaisia (paino-pituussuhde) kuin sekaravintoa syövät pojat, mutta makrobiootikkotytöt olivat hennompia kuin vantterammat tyttökaverinsa.

My√∂hempien selvitysten varaan j√§√§, onko v√§h√§isella pienikasvuisuudella ep√§suotuisa (hermoston kehitys) vai suotuisa (sy√∂v√§n ja sepelvaltimotaudin vaara) vaikutusta. Tosin maailmassa on kymmenia miljoonia ¬Ľmakrobiotikkoja¬Ľ kehitysmaissa, ja tulokset tied√§mme!

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39677 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.896 ms)