Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ravinnon ja stressialttiuden yhteys
10.10.1989, Duodecim 105: 1688-1689
Tutkimusreferaatti

Ravinnon ja stressialttiuden yhteys

MILLS D E, PRKACHIN K M, HARVEY K A, WARD R P: J Human Hypertension 3: 111-116, 1989

Psyykkisen rasituksen aiheuttaman elimist√∂n h√§lytysvasteen oletetaan vaikuttavan monien psykosomaattisten sairauksien syntyyn. Verenpainetaudin uskotaan alkavan hyperkineettisen vaiheen kautta ja p√§√§tyv√§n pysyv√§√§n rakenteelliseen sairauteen. Sairauksien alkuvaihetta on yritetty katkaista tai muuttaa monin ¬Ľpehme√§n l√§√§ketieteen¬Ľ keinoin (rentoutusharjoitukset, lis√§tty liikunta, hypnoosi jne.).

Tuoreissa eläintutkimuksissa on todettu, että ravintoon lisätyt monityydyttymättömien rasvahappojen johdokset vaimentavat psykososiaalista kuormitusvastetta. Referoitavassa selvityksessä kanadalainen tutkijaryhmä lisäsi kolmen miesopiskelijaryhmän ruokavalioon helokista, esikosta, karviaisesta ja mustaherukasta saatavaa 18:3n-6-öljyä, kalaöljyä (20:5n-3) tai oliiviöljyä. Psyykkisenä kuormituksena käytettiin Stroopin väri-sanakoetta. Syke- ja verenpainevasteet määritettiin ennen kuukauden mittaista koeravintojaksoa ja sen jälkeen.

Kasveista uutettu öljyvalmiste vaimensi merkitsevästi sekä verenpaineen että syketaajuuden vastetta kuormitukseen. Myös ihon lämpötila kokeen aikana nousi ja testin tulos parani hieman. Kalaöljyn tai oliiviöljyn lisääminen ruokavalioon ei muuttanut kuormitusvasteita.

Suomen maataloustuotannon muuttaminen rasva-lihalinjalta yrtti-marjalinjalle näyttää lääketieteellisestikin kovin perustellulta. Tämä tutkimus olisi mielenkiintoista toteuttaa suomalaisia tuotteita käyttäen.

ESKO L√ĄNSIMIES

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.672 ms)