Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kuka päättää energiavaihtoehdoista?
02.10.1990, Dialogia 10/1990: 2
(ei kuvausta)

Kuka päättää energiavaihtoehdoista?

Keskustelu vanhenevien energialaitostemme uusimisesta ja lisäkapasiteetin rakentamisesta on käynnistynyt. Keskeisenä päätettävänä asiana on raaka-aineen valinta (hiili, kaasu, turve, uraani?). Puolen vuoden kuluttua aloittava tasavallan uusi hallitus valmistelee uudelle eduskunnalle vaihtoehdot. Kuopiossa syksyllä 1992 valittava kaupunginvaltuusto joutuu ensi töikseen päättämään Kuopion energiavaihtoehdoista.
Eräät ympäristölääketieteen asiantuntijat ovat voimakkasti vaatineet ydinenergian osuuden lisäämistä. Kantaa on perusteltu sillä, että "700 yhdysvaltalaista tiedeakatemian jäsentä, joukossa nobelisteja, on allekirjoittanut ydinvoiman puolesta vetoomuksen".

Asiantuntijoiden mielipidevetoomukseen pitäytyminen ei ole kovin älyllistä. Jos minä keräisin 701 tiedemieheltä allekirjoituksen vetoomukseen, jossa vaaditaan ydinenergian käytön lopettamista, niin miten arvioitaisiin toisten 700 asiantuntijan ja minun 701 asiantuntijan mielipiteen arvo, ehkä siteerausindeksien avulla?

Totuus ei ole äänestysasia. Siinä ei hyväksytä probabilistisia ratkaisuja, ainoastaan deterministiset kyllä-ei-vaihtoehdot ovat käytettävissä.

Galileo Galileita vastaan äänesti yksimielisesti koko silloinen "tiedeakatemia", 1930-luvulla suurin osa saksalaisen tradition mukaisesta lääketieteestä uskoi ihan tosissaan rotujen eriarvoisuuteen, jopa nykyisin niin tasa-arvoisessa ja sosialistisessa Ruotsissakin. Vielä noin vuosi sitten ei ollut pienintäkään epäilyä Itä-Euroopan marxilais-leniniläisten akatemioiden 100 % mielipiteistä.

Energian tuotannon valinnat tekee kansa vaaleissa valittujen edustajiensa kautta. Maan uusi hallitus tuottakoon ainakin kolme energian tuoton ja käytön strategiaa, joita muotoiltuaan Eduskunta kysyy neuvoa kansalta äänestyksessä - ja tekee sitten päätöksen.

Upseerit eivät saa päättää sodasta eivätkä lääkärit ja hoitajat potilaan oikeuksista. Tiedeakatemian asiantuntijoita käytettäköön tuottamaan mahdollisimman oikeita tilanneselvityksiä ja ennusteita. Kansa päättää kohtalostaan. Evoluution tehtävänä on sitten palkita tai rangaista kansaa, joka onnistui tai epäonnistui valinnassaan.

Kuopion yliopiston ja siihen läheisesti liittyvien laitosten merkitys tulee olemaan suuri sekä paikallisesti että alueellisesti. Täällä on tietoa ja taitoa vhteiskuntamme kohtalonkysymysten vastausvaihtoehtojen puntaroinnissa. Kuopion mahdollisuudet tällä 1990-luvun tärkeimmällä alueella ovat ainutlaatuisia. Hyödyntäkäämme nuo mahdollisuudet sekä yliopiston että maakunnan parhaaksi!

Hakusanat

Kuopio
energia

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34908 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (4.469 ms)