Artikkelit
Nainen - heikko astia vai teräskattila?
05.12.1990, Savon Sanomat
TERVE! -palsta
Nainen - heikko astia vai teräskattila?
Vanhoina (hyvinä?) aikoina miehet ja naiset elivät yhtä vaarallisen elämän ja kuolivat suurin piirtein yhtä nuorina infektioihin, sodassa, lapsivuoteeseen.
Taloudellisen, tieteellisen ja teknisen edistyksen myötä keski-ikä alkoi kasvaa, mutta samalla ilmaantui ero sukupuolten välille - naiset elivät vanhemmiksi kuin miehet. Ero on tällä hetkellä noin kuusi vuotta ja meillä Suomessa maailman suurimpia, yli kahdeksan vuotta.
Miksi naiset ovat hyötyneet hyvinvoinnin lisääntymisestä? Osa erosta johtuu psykologiasta ja käyttäymisestä, mutta mukana on biologisia eroja. Näitä naisen elimistön suotuisia ominaisuuksia on pohdiskellut skotlantilainen kardiologi S. Seely (Int J Cardiol, 1990). Seuraavassa esitän lyhyesti hänen ajatuksiaan ja kommenttejani niistä.
Sukuhormonit
Naishormonit eivät ilmeisesti selitä kuolleisuuseroja, sillä esimerkiksi ehkäisyyn käytetyt hormonipillerit aiheuttavat joskus vakaviakin sivuvaikutuksia.
Mieshormonit aiheuttavat psyykkisiä muutoksia ja väkivaltaisuutta, kuten anabolisten steroidien käytön yhteydessä on todettu. Naisten vähäisempi alttius menehtyä tapaturmassa ja väkivaltaisesti saattaa selittyä tällä perusteella.
Kolesteroli
Sepelvaltimotaudilta suojaavan HDL-kolesterolin määrä naisen veressä on suurempi kuin miehellä. Syynä pidetään naisen biologista tehtävää raskauden ja imetyksen yhteydessä.
Kolesteroli on solujen pintakalvojen välttämätön rakenneosa. Nopeasti kasvava sikiö tarvitsee paljon kolesterolia. Äiti joutuu irrottamaan sen omista varastoistaan ja kuljetus sikiöön tapahtuu HIDL-molekyylin avulla.
Suuri HDL-pitoisuus säilyy vielä raskauden jälkeenkin ja suojelee sepelvaltimotaudilta aina vanhuuden kynnykselle asti. Alle 60-vuotiaiden miesten sepelvaltimotautikuolleisuus on viisinkertainen naisten vastaavaan kuolleisuuteen verrattuna.
Kalsium
Kalsiumin ja muidenkin mineraalien ja hivenaineiden suhteen on sama tilanne kuin kolesterolissa. Äiti joutuu ottamaan kasvavan sikiön ja imeväisen vaatimukset omasta ruumiistaan.
Ihmisen kalsiumista 99 prosenttia on luustossa. Aikuisen luusto on "valmis" noin 35 vuoden iässä eikä sen jälkeen juurikaan enää tarvita uutta kalsiumia. Vain naisilla raskaus ja imettäminen saattavat lisätä tarvetta. Ravinnon mukana saatava ylimääräinen kalsium on eritettävä munuaisten kautta pois. Liika määrä varastoituu pehmeisiin kudoksiin, muun muassa verisuonten seinämiin.
Varsinkin 50 vuoden jälkeen tapahtuva verisuonten jäykistyminen saattaa nopeutua kovin runsaasta kalsiumin määrästä. Nykyinen suositus aikuisen ihmisen kalsiumin päivittäiseksi annokseksi on 800-1000 rng. Ehkä puoletkin tuosta riittäisi.
Raskauden aikana tapahtuva kalsiumin määrän väheneminen saattaa suojella naisia ennenaikaiselta vanhenemiselta.
Rauta
Rauta on välttämätön ihmisen elintoiminnoille. Punasolun kuollessa vapautuva rauta käytetään uusien punasolujen rakennusaineena. Raudan saanti on ollut rajallista, joten elimistölle ei ole kehittynyt kunnollisia poistokeinoja liian raudan varalle.
Liika rauta elimistössä saattaa happeuttaa elimistön valkuaisaineita ja siten vanhentaa kudoksia. Kuukautisvuoto on fysiologinen keino vapautua liiasta raudasta ja muistakin aineista, joita elimistö on kerännyt mahdollisesti alkavaa raskautta varten.
Raudan kertyminen miehen elimistöön selittää osittain korkean hemoglobiinin ja veren punasolujen runsauden. Tästä on seurauksena miehen veren suurempi viskositeetti ja huonontunut kapillaariverenkierto naisiin verrattuna veritulppataipumuksineen.
Eräät muutkin metallin kaltaiset aineet ovat ongelmallisia. Esimerkiksi arsenikki ja raskasmetallit poistuvat elimistöstä vain kynsien kasvun ja hiusten kasvun myötä, siinäkin suhteessa nainen on miestä edullisemmassa asemassa!
Teollisuusmaissa on siirrytty aliravitsemuksesta yliravitsemukseen. Näyttää siitä, että miehen biologia ei tätä kestä, mies on jäämässä alakynteen, heikommaksi astiaksi naisen rinnalla. Nainen taitaakin olla teräskattila eikä mikään hauras ruukku!