Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Alkoholismin syistä, ehkäisystä ja EY:stä
21.01.1990, Savon Sanomat
(ei kuvausta)

Alkoholismin syistä, ehkäisystä ja EY:stä

A-P Oinonen kirjoittaa Mielipiteitä-palstalla 17. 1. asian vierestä kritisoidessaan kirjoitustani 14. 1., kirjoituksessani käsittelin suomalaisten viinankulutusta.

Alkoholin kulutuksen kasvun suurimmat syyt eivät johdu yhteiskunnan aiheuttamasta "pahoinvoinnista". Syynä on viinan halpuus, käytettävissämme olevan rahan runsaus ja alkoholin saannin helppous. Viinan hinta ei ole koskaan ollut näin halpaa ostovoimaamme verrattuna. Viinaa saa helposti kuinka suuria määriä tahansa missä tahansa. Postitoimipaikkoja yritetään pitää hengissä tekemellä niistä alkoholin jakeluasemia!

Teollistuneissa länsimaissa (= OECD) alkoholin kulutus vähenee. Tilanne on täysin sama, kuin voin kolesterolin suhteen meillä Suomessa. Suomi on ainoa OECD-maa, jossa viinan kulutus kasvaa. Eduskuntamme on hyväksynyt ja sitoutunut Maailman Terveysjärjestön "Terveyttä kaikille 2000" -ohjelmaan. Sen mukaan alkoholin kulutustamme tulee alentaa 2,5 % vuodessa. Todellisuudessa kulutuksemme kasvaa tuon verran!

Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena vuoteen 2000, on tavoitteen ja todellisuuden välinen ero 100 % . Meillä käytetään silloin alkoholia kaksi kertaa se määrä, mihin Eduskunta ilmoitti pyrkivänsä. Lääkintöhallitus, Alko ym. viranomaisemme ovat epäonnistuneet heille asetetun tehtävän toteuttamisessa. Kehitystä on nopeasti ja rohkeasti muutettava. Alkoholi pois hintaindeksistä, laivojen ja lentokoneiden verovapaa myynti pois, viinan hinta samalle reaalitasolle, mikä sillä 1970-luvun alussa oli.

Euroopan yhteisö (EY) on suljettu klubi, johon pyritään. Valtio, esimerkiksi Suomi, tekee jäsenanomuksen, jossa kerrotaan kaikki itsestä ja sitoudutaan noudattamaan Yhteisön sääntöjä eli alistutaan sen määräysvaltaan. Mikäli yksikin yhteisön jäsenistä vastustaa hakijan hyväksymistä, asia raukeaa. Suomen EY:hyn pääsy ei ole itsestään selvä.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34513 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.821 ms)