Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Itä-Suomalainen identiteetti
19.07.1990, Savon Sanomat
Pääkirjoitussivu. Ehdotus laajasta yhteistyöstä Itä-Suomessa

Itäsuomalainen identiteetti

Viime tiistain (17. 7. -90) yliössään Erkki Ryynänen otti jälleen esille tärkeän asian. Hän käsitteli Juhani Koskisen puhetta maakunnallisesta yhteistyökyvystä. Ryynänen esitti että savolaisuuden nimiin tulisi koota henkeä jopa yli lääninrajojen.

Olen itse Karjalasta muuttaneiden lapsi, kuopiolainen 16 vuoden ajan. En miellä itseäni savolaiseksi, mutta kuopiolaiseksi ja ennen kaikkea itäsuomalaiseksi kylläkin. Kuopion läänin asukkaista varmasti kolmannes on sellaisia, joilla on karjalaisia vanhempia tai isovanhempia. Siksi haluan esittää itäsuomalaisen identiteetin käyttöön ottoa.

Iloista lomaa Itä-Suomessa on mainio esimerkki tästä leimautumisesta ja yhteistyöstä. Mainoksia katsoessa tulee ihan hyvä mieli. Miten paljon meillä itäsuomalaisilla onkaan ylpeydenaiheita. Ovathan savolaiset alkuperältään Laatokan rannan asukkaita, kun heidän sukujuuriaan kaivetaan 500 vuoden taakse.

Kolmen Itä-Suomen läänin alueella (Kuopio, Mikkeli, Pohjois-Karjala) on 620 000 asukasta - joka kahdeksas suomalainen. Mistä saisimme lisää saman identiteetin piiriin, yhteiseen kamppailuun maakuntien Suomen puolesta?

Mahtuvatko keskisuomalaiset itäsuomalaiseen identiteettiin? Niin toivoisi, mutta käytännössä heillä on enemmän yhteistyötahtoa vesien valumasuuntaan - etelään ja Tampereelle päin.

Tampereen yliopiston rehtori käytti hyvän puheenvuoron viime viikolla Helsingin yliopiston poikkeusaseman perusteettomuudesta. Hän kutsui maakuntien yliopistoja yhteistyöhön, mainiten erityisesti Jyväskylän yliopiston. Hän ehdotti mm. JY:n luonnontieteen opiskelijoiile lääketieteen jatko-opintoja TAY:ssa. Keski-Suomen Keskussairaala kuuluu KYKS:n miljoonapiiriin ja jatko-opiskelu olisi luonnollista Kuopiossa - ei Tampereella.

Kuopion yliopisto on saanut kuntoon suhteensa Joensuun yliopistoon. Uuden rehtorimme tehtävänä on edistää erityisesti Jyväskylän ja Kuopion yliopistojen välistä yhteistyötä. Esimerkiksi luonnontieteen ja lääketieteen aloilla mahdollisuuksia on esimerkiksi syklotroni-hankkeessa ja liikuntalääketieteessä.

Jos kuitenkin vanhat - historian taakse yltävät rajat ovat ylittämättömät yhteisen identiteetin luomiselle, on haettava itäsuomalaisen identiteetin joukko Vuoksen vesistön eteläosista. Vai onko Kainuun ja Itä-Suomen välillä yhteistä tahtoa?

Brysselistä katsellen kovin pieni joukko ei erotu, ja eteläsuomalaiset ovat nenä tiukasti uutta Mekkaa kohden. Eli heidän selkänsä takana meidän on löydettävä yhteinen sävel ja yhteinen tahto - itäsuomalainen identiteetti.

ESKO LĂ„NSIMIES
© Esko Länsimies | Kävijöitä 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.645 ms)