Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Eurooppalainen ihme: Viinistä vedeksi
04.08.1990, Savon Sanomat
Pääkirjoitussivu. Suomen eurooppalaistumisessa ei kannata odotella myötätuntoa maataloudellemme

Eurooppalainen ihme: Viinistä vedeksi

Suomen maataloude rakennemuutoksen, eurooppalaistumisen hankalin ongelma on voi. Satojen vuosien aikana kehittyneen taidon ja modernien tuotantovälineiden avulla muutetaan auringon energiaa ihmisen ravinnoksi - jopa hyödylliseksi energianlähteeksi oikein ja kohtuullisesti käytettynä.

Kuinka turhautuneeksi ja pettyneeksi tuntevatkaan itsensä ne ihmiset, jotka tekevät parhaansa hyvälaatuisen tuotteen saamiseksi suomalaisesta luonnosta kuluttajille kuullessaan puheita voin ajamisesta kaatopaikalle tai polttamisesta turvevoimalassa. Tai kun he katselevat esivanhempiensa raivaamia peltoaukeita, jotka vesottuvat ja metsittyvät.

Kun voivuoren rinnalle asetetaan viini ja viinintuottaja, niin ongelmamme asettuu oikeisiin - vähäisiin - mittasuhteisiin. Viinikin on oikein käytettynä ihmiselle kelvollista luonnontuotetta. Sitä on tuotettu tuhansien vuosien, sadan sukupolven aikana syntyneen perinteen ja uusimman bioteknologisen tiedon avulla. Nyt on tapahtumassa raamatulliseen vedestä-viiniksi-ihmeeseen rinnastettava ilmiö: eurooppalaisen kuluttajan mielestä viini on epäterveellistä eikä erityisen maittavaakaan. Eurooppalainen kuluttaja haluaa puhdasta, raikasta vettä juomakseen.

Miljoonat viininviljelijät hukkuvat juomattomiin viinisammioihin. Rypäleviljelmät jokien varsilla ja vuorten rinteillä metsittyvät - maisema muuttuu. Vuosituhansien aikana esi-isien raadannan myötä syntyneet maisemat hylätään kuluttajien makutottumusten muutoksen vuoksi. "Jalot" viinit tislataan energiakäyttöön - autojen polttoaineeksi.

Suomalainen maalaismaisema on meille rakas ja sen muuttuminen takaisin aikuperäiseen, metsäiseen asuunsa on kova pala. Mutta meidän kulttuurimaisemamme on vain kymmenien - enintään muutaman sadan vuoden ikäinen. Euroopan viinialueiden muuttuminen on ennakoimaton tapahtuma, sillä millaisia olivat Reinin laakso ja Moselin rantojen rinnemaat tuhat vuotta ennen ajanlaskumme alkua?

Meille suomalaisille 100 000 tuottajan taloudellisen ja henkisen murroksen hoitaminen on iso ja tärkeä asia. Euroopassa on vähintään satakertainen määrä vähintään yhtä rajun muutoksen kourissa ruhjoutuvaa tuottajaa. Erityisen suuren myötätunnon odottaminen tässä asiassa uuden Euroopan johtajilta on samanlaista kuin jos odottaisi nelosen ratikkaa Kuopion torilla.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
Hakusanat

maatalous


© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (3.675 ms)