Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Astioden kestävyydestä - edelleen
28.12.1990, Savon Sanomat
TERVE-palstan vastineeseen vastine

Astioiden kestävyydestä - edelleen

Joulukuun alussa TERVE-palstan pakinassani pohdin, mitkä voisivat olla biologisina syinä naisten pitkään ikään. Suomalainen nainenhan elää kahdeksan vuotta suomalaista miestä vanhemmaksi. 18. 12. nimimerkki Maalaisjärjellä moitiskeli minua siitä, että en ottanut esille tupakointia ja tupakointitapojen eroja kuolleisuuserojen syynä. Nimimerkki on aivan oikeassa siinä, että savukkeiden poltto on tärkeä kuolleisuuden ja lisääntyneen sairastavuuden syy.

Palstakirjoitukseni alussa totesin, että tarkoitukseni on pohtia biologisia eroja miesten ja naisten välillä. Olen korostanut tupakoinnin vaaroja muissa kirjoituksissani varmasti ihan kyllästymiseen asti.

Jos tarkastellaan alle 60-vuotiaina kuolleiden kuopiolaisten kuolinsyitä, on tupakka syyllinen enintään puoleen tapauksista. Toinen puoli menehtyy itsemurhan, onnettomuuden tai muun väkivaltaisen syyn vuoksi.

Tupakasta johtuviin sairauksiin kuolevista suurin osa menehtyy 65-70 vuoden jälkeen. Raamattukin toteaa, että ihmisen ikä on 70 vuotta, enintään 80 vuotta. Tupakointia tulee vastustaa, mutta enempi sen epämiellyttävyyden, epäesteettisyyden ja nautintoja estävien ominaisuuksien vuoksi. Ennenaikaisia kuolemia torjumme vastustamalla väkivaltaa sen kaikissa muodoissa (ympäristötuhot, liikennekolarit, pakolaisviha, perheväkivalta, asunnottomuus, hävittäjäkonehankinnat jne).

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36491 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (3.789 ms)