Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Miksi julmuuksiin herätään vasta nyt
03.01.1991, Savon Sanomat
Ensimmäinen kirjoitus Kuwaitin sodan moraalista, sittemmin radiokeskustelu

Miksi julmuuksiin herätään vasta nyt?

Olemme kauhistelleet Irakin hallituksen julmia tekoja Kuwaitissa. Amnestyn raportti on kertonut silpomisista, lasten heitteillejätöstä, teloituksista ja siviiliuhreista.

Meille Amnestyn jäsenille on jo kauan ollut tiedossa, miten Irakin hallitus toteuttaa samanlaisia julmuuksia omia kansalaisiaan kohtaan, kauan ennen hyökkäystään Kuwaitiin.

Miksi suuri yleisö ja kansainväliset johtajat ottavat tämän asian silmätikukseen vasta nyt?

Vastaus kuuluu: koska nyt uhataan teollistuneen maailman energian saantia ja eräs kolmannen maailman johtaja haastaa tasaveroiseen kamppailuun ensimmäisen maailman johtajat. Molemmat toimenpiteet ovat anteeksiantamattomia ja siksi koko Irak on pommitettava maan tasalle!

Miksi emme ostaisi öljyämme Husseinilta? Emme ole koskaan ennenkään kysyneet tai kommentoineet meille energiaa myyvien maiden ihmisoikeustilanteesta. Tärkeimmän energiantuojamme, Neuvostoliiton julmuudet Afganistanissa olivat monta verta lukuisammat kymmenen vuotta kestäneen miehityksen aikana.

Ei osoita kovin suurta moraalista rohkeutta kauhistella tuhansien kilometrien päässä tehtäviä julmuuksia, mutta ummistaa silmänsä muutaman kymmenen kilometrin päässä tehtäviltä julmuuksilta.

Uskokaa hyvät ihmiset, että Persialahden sota on ensimmäinen merkki ihmisen tyhmyyden seurauksista, kuolinkouristusten alku. Nyt jaetaan aseiden voimin energiaa rikkaille riistäjille kyllä, köyhille riistetyille ei.

Seuraavaksi taistellaan vedestä - jo nyt köyhät jäävät osattomiksi. Aurinkorannoilla pohjoismaiset turistit liottavat läskejään puhtaassa vesijohtovedessä, mutta köyhät saavat hoitaa ripuloivat lapsensa miten taitavat.

On vain yksi tie ulos tästä kaaoksesta - eikä senkään tien päässä ole varmuudella vapautusta menneisyyden ja nykyisyyden tyhmyyksien seuraamuksista. Tuo tie on luopumisen, tasa-arvon ja solidaarisuuden tie. Sille on lähdettävä nyt, yksilöinä ja valtioina riippumatta siitä, mitä naapurit tekevät.

ESKO L√ĄNSIMIES


© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39685 kpl | Sivun latausaika: 0.016 sek (16.052 ms)