Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Syötkö delfiiniä kesäpöydässäsi?
04.07.1991, Suomenmaa
Useaan lehteen lähetetty kirjoitus, jossa vetosin tonnikalasäilykkeiden käytön vähentämiseksi, jotta pyynnin yhteydessä saaliiksi joutuvat delfiinit eivät vahingoittuisi. Turun Sanomissa oli vastinekirjoituskin.

Syötkö delfiiniä kesäpöydässäsi?

Kesäisin suomalainen keventää syömistään; tonnikalasäilyke täydentää usein silakka- ja varhaisperuna-ateriaa. Tonnikalasäilykkeet muodostavat ruokakauppiaiden tarjousten rungon - kolme purkkia kympillä.

Jokaisen kuluttajan tulee kuitenkin tietää, että osa tonnikalasta pyydetään sellaisia keinoja käyttäen, että myös delfiineitä sotkeutuu verkkoihin ja tukehtuu. On arvioitu, että nooin 300 delfiiniä päivässä menehtyy tonnikalan pyynnin yhteydessä!

Yleinen mielipide on delfiineille suopea. Suurimmat maahantuojat ovat asettaneet rajoituksia kaikkein julmimpia pyyntikeinoja käyttäville. Esimerkiksi meksikolaisten pyytämä tonnikala asetettiin myyntikieltoon Yhdysvalloissa. Sen seurauksena Meksiko vei kalat Thaimaahan, jossa purkitettu tonnikala sitten vietiin "viattomana" moniin maihin, mm. Suomeen!

Mikäli suomalinen kuluttaja haluaa suojella delfiineitä, hän ei osta tonnikalasäilykkeitä, ei myöskään tonnikalasta tehtyjä pizzoja. Ravintoloiden tonnikalasalaateista hän esittää moitteensa hovimestarille.

Suomalaisen kuluttajan tahto vaikutti 10 vuotta sitten siihen, että valaanlihan tuonti Neuvostoliitosta loppui. Nyt suomalainen kuluttaja voi osoittaa maahantuojille ja kauppiaille, että on aika lopettaa delfiinien kuoleman hinnalla pyydettyjen tonnikalasäilykkeiden myynti.

Esko länsimies
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.861 ms)