Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Pukit kaalimaan vartijoina
27.10.1991, Savon Sanomat
Vastine Lepolan yliöön, YK:n TN:n pysyvien jäsenten moraalista

Pukit kaalimaan vartijoina

Yliössään 20.10.1991 Tapani Lepola syytti Irakia Kuwaitin öljylähteiden sytyttämisestä ja ydinräjähteiden rakentamisesta. Lepolan mukaan Irak "oli pakko panna polvilleen".

Vielä ei ole kyetty luotettavasti selvittämään, moniko öljylähde syttyi palamaan liittoutuneiden pommituksissa ja moniko sytytettiin karkuunlähdön yhteydessä. Kun onnettomuutta edeltää monen eri tekijän vaikutusketju, on vaikea sanoa, missä kohtaa ketjua on syyllisyyden raja!

Ydinaseiden valmistaminen on ongelmallinen asia. Onko Israelin moraali niin korkea, että sille sallitaan 300 ydinkärkeä, mutta Irakin moraali niin matala, että sille ei sallita ensimmäistäkään?

Maailman sodasta ja rauhasta päätetään YK:n Turvallisuusneuvostossa. Sen pysyvät jäsenet (USA, Neuvostoliitto, Kiina, Englanti ja Ranska) voivat veto-oikeudellaan estää päätökset. Nuo viisi pysyväistä jäsentä ovat siis maailmanrauhan vartijoita.

Kuitenkin 85 % maailmassa myytävistä aseista tulee näiltä "rauhanvartijoilta". Kun luetteloon lisätään Saksa ja Japani merkittävinä aseisiin liittyvän tieto-taidon myyjinä, on maailman kuolemankauppiaiden luettelo miltei kattava.

Bagdadissa yritettiin YK:n "ydinpommipoliiseilta" pimittää tiedot Irakin pomminvalmistuksesta, koska dokumenteista paljastuu pomminvalmistusohjeiden antajiksi YK:n Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet.

Moraalisesti tilanne olisi sama, jos YK:n huumevartijoina toimisi Medellinin kokaiini-kartelli, USA:n huumemafia ja Japanin jakuzat.

Irakin diktaattori on riisuttava aseista. Se onnistuu, jos YK:n Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet lopettavat aseiden viennin Irakiin. Mutta kuka vartioi näitä viittä? Jos joku antaa hullulle tulitikut, niin pitääkö hänen tekemästään murhapoltosta rangaista sitä hullua vai niitä viisaita, jotka antoivat hänelle tulitikut?

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.169 ms)