Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ydinkokeet kalottialueella vaarallisia terveydelle?
16.02.1991, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Ydinkokeet kalottialueella vaarallisia terveydelle?

Osana Neuvostoliiton suurta sisäistä murrosta siirretään strategisia toimintoja pois levottomilta autonomisilta alueilta. Ydinaseet ja niiden testaukset halutaan siirtää pois kuohuvasta ja epäluotettavasta etelästä äiti-Venäjän heimoihin Novaja Zemljalle.

Koeräjäytyksiä tehtiin ilmakehässä vielä 1960-luvullakin, vain 1000 kilometrin päässä Lapista. Minkäänlaista analyysia noiden kokeiden terveysvaikutuksista suomalaisiin ei ole tehty, vaikka Lapin luonnon ja ihmisten säteilykuormitusta on seurattukin huolellisesti. Analyysin voisi kyllä jo tehdä, onhan pian kulunut 30 vuotta ilmakehässä tehtyjen räjäytysten keskeyttämisestä. Analyysiä vaikeuttaa Lapin vähäinen väkimäärä ja nuorten ihmisten muutto etelään ja Ruotsiin. Luotettavuutta taas parantaa Norjan vastaavien tilastojen vertailukelpoisuus.

Fuusiopommien päästöt ovat valtavia! Hiroshimaan pudotetun pommin räjähdysvoima on 15 kilotonnia (kt) eli 15 miljoonaa trotyylikiloa ja Tshernobylin onnettomuuden räjähdysvoima oli 0,1 kt. Suurin Novaja Zemljan ilmakehässä räjäytetty pommi oli voimaltaan 58000 kt, eli noin 4000 Hiroshiman pommia! Minkäänlaisia suojautumisohjeita tai joditabletteja ei kesällä 1961 annettu suomalaisille.
Onko tuosta selvästä sädekuormituksesta ollut terveysseuraamuksia? Syövän ikävakioitu ilmaantuvuus ei ole lisääntynyt eikä maamme "syöpäkartalla" ole Lapissa mustaa aluetta kaikki syövät yhteen laskien. Kilpirauhasen syöpä muodostaa poikkeuksen. Naisten kilpirauhassyöpä on 2-3 kertaistunut Pohjois-Suomen ja Pohjois-Norjan itäosissa 1950-luvun puolivälistä lähtien. Yleensä syövän esiintyminen poronhoitoalueilla on vähäisempää kuin muualla (Ruotsi). Syynä pidetään mm ravinnon sisältämiä suojaravinteita.

Greenpeacen mittaukset sekä Novaja Zemljalla että Mururoan atolleilla (Ranskan koealueella) osoittavat, että myös maanalaisista ydinräjähdyksistä vapautuu ilmakehään radioaktiivisia yhdisteitä, jotka leviävät tuulten mukana kaikkialle maapallolle.

Ydinräjähteiden kokeilu on maailman turhinta touhua, sillä jo tällä hetkellä niiden yhteenlaskettu räjähdysteho on niin suuri, että siitä riittää yksi Hiroshiman pommi 4700 maapallon asukasta kohden. Kuopion 80000 asukasta varten on siis 17 Hiroshiman pommin verran räjähdysvoimaa. Eiköhän se riitä - vaikka sitkeitä olemmekin.

Lajitoverit, vaatikaamme eduskunnalta, hallitukselta, kirkolta, armeijalta, ay-liikkeeltä ja kaikilta yhteisöiltä ponnisteluja, että ydinkokeita ei aloiteta uudelleen Novaja Zemljassa. Kyseessä ei ole toisen valtion sisäinen asia, koska seuraamukset tulevat meidän niskaamme.

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.626 ms)