Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Lääkärit tyrannien käsikassarana
15.06.1991, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Lääkärit tyrannien käsikassarana

Lääkärit ja muu terveydenhuollon henkilöstö työskentelevät potilaan - hädänalaisten - auttamiseksi, usein oman terveytensä ja turvallisuutensa vaarantaen, jopa henkensä uhraten. Potilaita ja heikkoja puolustaessaan he ovat joutuneet asettautumaan yhteiskunnan väkivaltakoneistoja vastaan, heitä on vangittu, kidutettu ja teurastettu, viime kuussa, tällä viikolla, ensi kuussa...

Mutta on myös toisenlaisia lääkäreitä ja terveydenhoitohenkilökuntaan kuuluvia. Sellaisia, jotka eivät nouse puolustamaan heikkoja ja hädänalaisia vankiloissa ja poliisilaitoksilla, psykiatrisissa sairaaloissa ja "lastenkodeissa", näitä vaikenijoita, myötäilijöitä on paljon - lähempänä kuin luulemmekaan. Ja sitten on se pieni vähemmistö, joka osallistuu ihmisoikeusrikoksiin.

Kidutus
Kidutuksen käyttö yleistyy, Suomikaan ei voi ilmoittautua, kun kysytään, olemmeko lopettaneet yhteistyön ja kaupankäynnin kidutuksen sallivien maiden kanssa. Vielä viime heinäkuuhun asti, siis Kuwaitin miehitykseen asti, Yhdysvallat oli Irakin tärkein kauppakumppani! Tällä hetkellä yli 90 valtiossa käytetään kidutusta säännöllisesti.

Etelä-Amerikan sotilasdiktatuurien kaaduttua paljastui, kuinka laajamittaisesti vankila- ja poliisilääkärit olivat osallistuneet pidätettyjen ja siepattujen kidutukseen. Maailman Lääkäriliiton Tokion julistus vuodetta 1975 on ehdoton: yksikään lääkäri ei saa osallistua tai olla läsnä kidutuksessa. Toisaalta virkamies-lääkärin vaikeneminen esimerkiksi potilaansa ilmeisistä kidutusjäljistä on ymmärrettävää, hän työskentelee, kuvaannollisesti tai todellisuudessa, pistooli ohimolla.

Lääkäreiden osallistumista on perusteltu myös sillä, että hän voi vähentää uhrin kärsimyksiä. Mutta samaa perustelua käyttivät jo saksalaiset keskitysleirien "lääkärit".

Miten tulee suhtautua tilanteeseen, jos kansalaisten silpominen perustuu lakiin? Islamilaisten valtioiden Sharia-laki perustuu Koraaniin. Varkaalta amputoidaan ensimmäisellä kerralla käsi ja rikoksen uusijalta poistetaan toinen käsi ja toinen jalka. Lääkärit ovat perustelleet osallistumistaan tähän rangaistukseen sillä, että amputaatio tapahtuu tuskattomammin eikä infektiovaara ole yhtä suuri, kuin jos vanginvartijat tekisivät työn!

Kuolemanrangaistus
Kaikkein rajuimmin eettistä vakaumusta koettelee suhtautuminen kuolemanrangaistukseen. Kaikkien Lääkäriliittojen kanta on selkeä: lääkärin ei tule osallistua teloitukseen. Yhdysvalloissa mielisairasta ei saa teloittaa, joten jos kuolemansellissä oleva saa psykoosin, on vankilan psykiatrin hoidettava hänet terveeksi ennen teloitusta.

Yhdysvalloissa on kokeiltu lääkkeen avulla tehtäviä teloituksia. Laskimoon on asetettu tiputus ja siitä on ruiskutettu ensin nukutusainetta ja sitten hengityksen lamaavaa lääkettä. Jotkut lääkärit ovat osallistuneet kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon tätä menetelmää käyttäen Amerikan lääkäriliiton vastalauseista välittämättä.

Mitä nämä asiat kuuluvat Savon Sanomien TERVE!-palstalle? Jokainen meistä joutuu työssään ja elämässään muutoinkin kohtaamaan vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Suhtaudummeko siihen olankohautuksella toteamalla että asia ei minulle kuulu tai että en minä kuitenkaan asialle mitään mahda - vai otammeko tuon asian hoitamisen vastuullemme?

Mielestäni jokaisen velvollisuus on vastata haasteisiin, vaikka kuinka vähäiseltä osin ja heikoin voimin. Rikos ei ole vain vääryyden tekemistä, rikos on myös vääryydestä vaikeneminen, sen hiljainen hyväksyntä. Näin ymmärtäen olemme kaikki syyllisiä - ja jokaisella on mahdollisuus toimia paremman maailman luomiseksi.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.906 ms)