Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Morlingin tuomio
20.08.1991, Savon Sanomat
(ei kuvausta)

Morlingin tuomio

Historian kirjoissa on jotkut ratkaisut jääneet pysyvästi ihmisten mieliin, esimerkkeinä vaikkapa Salomonin tuomio ja Gordionin solmu. Tuomari Trevor Morling antoi Australiassa 7.2.1991 tuomion, jolla on käänteentekevä merkitys koko ihmiskunnalle. Päätöksessä todettiin, että on olemassa vakuuttava, juridisesti pitävä näyttö siitä, että passiivinen tupakointi (=tupakan savulle altistuminen), aiheuttaa keuhkosyöpää, astmakohtauksia ja hengityselinten tulehduksia.

Kesällä 1986 Australian Tupakkainstituutti (=tupakkateollisuus) aloitti laajan mainoskampanjan, jossa väitettiin, että ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että tupakan savu aiheuttaa sairauksia ei-tupakoivilla. Lisäksi ilmoituksessa väitettiin, että huoneilmassa oleva tupakansavu on kiusallista, mutta siitä ei ole vaaraa terveydelle.

Australian kuluttajajärjestöjen liitto vaati ilmoituskampanjan keskeyttämistä ja vastailmoituksia tupakkateollisuuden kustannuksella. Kun tupakkateollisuus ei tähän suostunut, haastoi Kuluttajajärjestöjen liitto Tupakkainstituutin oikeuteen 11. 6.1987.

Todistajien kuulustelu aloitettiin syksyllä 1988 ja käsittely päättyi 25. 9. 1990. Haastaja ja vastaaja panostivat tähän oikeudenkäyntiin hengessä "tää on viimeinen taisto". Kumpikin osapuoli kutsui todistajiksi maailman parhaat asiantuntijat. Tupakkainstituutin lasketaan maksaneen lakimiesten ja tiedemiesten palkkioina yli viisi miljoonaa Australian dollaria.

Tuomari Morlingin päätös oli 211 sivun laajuinen ja siinä käydään lävitse keskeinen osa passiivisen tupakoinnin terveysvaikutuksia käsittelevistä tieteellisistä tutkimuksista.

Morlingin tuomio sisältää ydinkohtinaan seuraavaa:
1. on olemassa vakuuttava tieteellinen näyttö siitä, että tupakansavu aiheuttaa keuhkosyövän ei-tupakoivalle
2. on runsas näyttö siitä, että passiivinen altistuminen tupakansavulle aiheuttaa joillekin astmakohtauksia
3. pikkulasten hengitystietulehdusten ja hengitysilman tupakansavun välillä on syy-seuraus-suhde.

Tuomari Morling analysoi tupakkateollisuuden tieteellisiä todistajia lähes julman kriittisesti. Hän selvitti, miten osa heistä oli tupakkateollisuuden rahoittamien tutkimuslaitosten palkkaamia, osalla taas ei ollut käsitystä koko tietämyskentästä, mikä tietenkin oli kovin nöyryyttävää toiselta puolen maapalloa tuoduille "asiantuntijoille".

Oikeudenkäynnin kuluessa toinen australialainen tuomioistuin antoi päätöksen, jossa työnantaja tuomittiin korvaamaan ei-tupakoivan työntekijän saama keuhkosyöpä ammattitautina. Kyseessä oli bussinkuljettaja, joka altistui tupakansavulle ratin ääressä ja taukotuvassa.
Tämän päätöksen johdosta suurin osa Australian työantajista on kieltänyt tupakoinnin toimitiloissaan pelätessään korvaushakemusten vyöryä.

Milloin muuten ensimmäinen suomalainen tarjoilija hakee korvausta astman tai kuulovian vuoksi tanssiravintolan omistajalta?

Miksi tupakkateollisuus taisteli näin rajusti? Koska jokainen tupakointia rajoittava toimenpide vähentää kulutusta! Australiassa on selvitetty, että rajoitusten vuoksi keskimääräisesti tupakoiva vähentää polttamiensa savukkeiden määrää viidellä päivässä. Sen seurauksena poltettujen savukkeiden määrä vähenee 655 miljoonalla vuodessa, eli teollisuuden voitot supistuvat kymmenillä miljoonilla.
Vuonna 1978 Amerikan tupakkateollisuudelle tehty ns. Roperin raportti osoitti, että "Tupakkateollisuuden elinvoiman suurin uhka on vankka lääketieteellinen näyttö siitä, että passiivinen tupakointi on vaarallista ei-tupakoiville."

Morlingin tuomio on merkittävin voitto "kolmannessa maailmansodassa", jota käydään tupakkateollisuuden ja terveystyöntekijöiden välillä.
Sodan uhreina kuolee joka päivä noin 7000 ihmistä suoraan tupakasta johtuviin sairauksiin. Välillisten uhrien määrä on monikymmenkertainen. Savuton KYS on pieni voitto tässä maailmanlaajuisessa taistelussa paremman tulevaisuuden puolesta.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36490 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.264 ms)