Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Miksi sanon ei ydinvoimalalle?
22.05.1992, Savon Sanomat
Perustelu kielteiselle yv-kannalle, Malaskaa ja muita mukaellen

Miksi sanon ei ydinvoimalalle?

Suomen hallituksen on hyvin pian tehtävä päätös siitä, rakennetaanko maahamme uusi radioaktiivista uraania käyttävä sähkövoimalaitos. Tärkeä osapäätös tehdään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Kokkolassa, jossa Keskustan puoluekokous ottaa kantaa asiaan. Olen kokouksessa virallisena edustajana ja joudun valitsemaan joko puolesta tai vastaan. Pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen olen asettunut kielteiselle kannalle. Listaan tähän ne päällimmäiset syyt, jotka lopulta ratkaisivat kantani.

1. Me kuluttajat joudumme tukemaan ydinvoimalaa, sillä vahinkovastuu on rajoitettu mitättömäksi eikä pääomalaskelmissa ole käytetty todellisia korkoja. Voimaloiden purkukustannuksia ei ole otettu täysimääräisinä huomioon.

2. Uraanivarat ovat rajalliset ja niukemmat kuin öljyvarat. Uraanipolttoaineen tuotanto on ympäristöä tuhoova.

3. Ydinvoiman lisäämisellä ei voida estää kasvihuoneilmiötä, sillä maailman koko energiankulutuksesta vain prosenttien suuruinen osuus tuotetaan ydinvoimalla.

4. Ydinvoimaloiden rakentaminen, käyttö, purkaminen ja jätteiden varastointi edellyttävät käyttäjämaalta korkeaa koulutustasoa ja yhteiskunnallista järjestäytyneisyyttä sekä vakaita oloja satoja vuosia pitkinä ajanjaksoina. Viimeisten vuosien ja jopa viikkojen tapahtumat maailmalla osoittavat, että väestö saattaa raivostua ja hajoittaa yhteiskunnan perusrakenteet missä tahansa. Edes Yhdysvallat ei kyennyt estämään kaaosta alueellaan.

5. Kaikkein tärkein syy on moraalinen. Jos me kehittyneessä maassa emme saa omaa energiankulutustamme kuriin muuta kuin purkamalla tuotantokoneistoa, niin sitten niin on tehtävä! Emme voi Rion kokouksessa tai missään muuallakaan vaatia kehitysmaita kuriin, jos itse elämme kuin siat vatukossa.

Siis, ei ydinvoimalan rakentamiselle. Omalta osaltani olen valmis kaikkiin niihin hankaluuksiin, joihin tämä päätös johtaa.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34512 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.393 ms)