Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Suomi kannattakoon valaanpyyntikieltoa
24.06.1992, Helsingin Sanomat
Vetoomus Suomen hallitukselle ja toimistopäällikkö Antti Haapaselle äänestää Ranskan ehdotuksen puolesta IWC:n kokouksessa

Suomi kannattakoon valaanpyyntikieltoa

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio (IWC) aloittaa 29. 6. kokouksensa, jossa se päättää valaanpyynnistä maailman merillä. Kokouksessa on uutena asiana esillä Ranskan aloite, jonka mukaan Etelämanteretta ympäröivät meret 40 leveysasteesta etelään rauhoitettaisiin kaikelta kaupalliselta valaanpyynniltä.

Tuolla alueella elää planeettamme viimeinen lahtivalaskanta, joka ei vielä ole uhanalainen. Japani on tappanut tuosta kannasta vuosittain satoja yksilöitä. Ne ovat päätyneet japanilaisten ravintoloiden asiakkaiden suolistoon. Japani vastustaa aloitetta ja on muutoinkin ollut voimakkaimmin vaatimassa pyynnin sallimista

Viime vunnna solmittiin sopimus, jossa taattiin Antarktikselle 50 vuoden rauha luonnonvarojen riistolta. Suomen hallituksen tulee tukea Ranskan aloitetta, joka vaatii läpi mennäkseen 3/4 enemmistön.

Antarktiksen suojeluun tulee sisällyttää myös ympäröivät vesialueet. Jos emme kykene saamaan kaupallista valaanpyyntiä loppumaan, emme tule onnistumaan missään muussakaan toimenpiteessämme rakkaan maapallomme hyväksi.

Suomen puolesta äänestää toimistopäällikkö Antti Haapanen ympäristöministeriöstä. Vedotkaamme, että Ranskan aloite hyväksyttäisiin.

Esko Länsimies
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (3.988 ms)