Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Suomen yritettävä estää valaanpyynti
12.07.1992, Helsingin Sanomat
Sesse Koiviston ja Anto Leikolan kanssa laadittu vetoomus

Suomen yritettävä estää valaanpyynti

Suomen valtion edustajana ympäristöministeriön toimistopäällikkö Antti Haapanen äänesti Kansainvälisen valaskomission (IWC) kokouksessa Lontoossa valaiden pyynnin uudelleen aloittamisen puolesta. Suomi ja eräät muut maat vaativat, että ennen pyynnin aloittamista valaskantojen seurantajärjestelmä pitäisi saada kuntoon. Norja, Islanti ja Japani aloittanevat pyynnin ensi vuoden alussa.

Maailman ympäristöasioiden omatuntona pidetty Norjan pääministeri Gro Harlem Brundtland ilmoitti IWC:lle yksiselitteisesti, että norjalaiset aloittavat pyynnin heti nykyisen kiellon päättyessä 31. 12. 1992.

Kaikki valaslajit liikkuvat suurilla alueilla maapallon yhteisissä merissä. Yhdelläkään valtiolla ei ole minkäänlaista oikeutta näihin nisäkkäisiin. Ihmisen toimet uhkaavat muutoinkin meren nisäkkäiden olemassaoloa Välimerellä (HS 4. 7.) ja Suomenlahdella (hyljekuolemat). Miksi vielä elinkelpoisia kantoja teurastettaisiin pienen, mutta vaikutusvaltaisen valaantappajalaivaston vaatimuksesta?

Norjan ja Japanin taloudelle ja näiden maiden asukkaiden valkuaistarpeen tyydytykselle valaiden pyynnillä ei ole minkäänlaista merkitystä. Millä oikeudella Norjan pääministeri neuvoo kehitysmaiden päättäjiä ympäristöasioissa, jos hän itse nöyrtyy muutaman kymmenen valaskipparin painostukseen?

Toivomme, että ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen, kalastusasioista vastaava ministeri Martti Pura ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen antavat alaisilleen virkamiehille selvät määräykset siitä, että Suomen ei missään oloissa pidä sallia valaiden ja delfiinien pyyntiä ja että virkamiesten tulee selvittää edellytykset, joilla kalatuotteiden tuonti Norjasta, Islannista ja Japanista lopetetaan 1. 1. 1993 alkaen, jos nuo maat käynnistävät valaanpyynnin.

Esko Länsimies
dosentti, Kuopio

Sesse Koivisto
kirjailija, Helsinki

Anto Leikola
professori, Virtasalmi
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.521 ms)