Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Teollisuuden myrkkypäästöt ja työntekijöiden vastuu
01.09.1992, Savon Sanomat
Myrkkytynnyreiden hautaamisesta ydinvoimalan jätteisiin

Teollisuuden myrkkypäästöt ja työntekijöiden vastuu

Sadoissa yrityksissä (sahat, pesulat, korjaamot jne) on kaadettu maahan vaarallisia ympäristömyrkkyjä. Niiden aiheuttama ekologinen ja terveydellinen pommi on nyt räjähtämässä käsiimme. Eläkkeelle jääneet työntekijät kertovat poliisille ja ympäristöviranomaisille, miten he tyhjensivät myrkkyastioita viemäreihin, lampiin ja metsiin. Lausuntoihin liittyy selittely, että "minun oli pakko tehdä, koska esimiehet määräsivät ja olisin muuten menettänyt paikkani."

Samaa perustelua käyttivät keskitysleirien vartijat toisen maailmansodan jälkeisissä natsirikollisten oikeudenkäynneissä. Kansainvälisen oikeuden mukaan rikos ihmisyyttä vastaan ei vanhene ja tuomio voidaan antaa, vaikka pahat teot tapahtuessaan olisivatkin olleet "laillisia".

Rikos luontoa vastaan on samanlainen. Se jättää aina syyllisyyden, vaikka tuomiota ei annettaisikaan tai vaikka rangaistus kärsittäisiin. Yksikään sahan työntekijä, kemiallisten aineiden kuuetussäiliön pesijä, tielaitoksen suola-auton kuljettaja tai maatalouden myrkkyjä huolimattomasti käsitellyt, ei vapaudu syyllisyydestään, vaikka häntä ei löydettäisikään tai tuomittaisi.

√Ąiti-luonto ei anna anteeksi, vaikka me ihmiset antaisimmekin. Kun pohjavedet ovat suolaantuneet ja myrkyttyneet, ei meid√§n lapsenlapsiamme lainkaan lohduta se tieto, ett√§ myrkkytynnyreiden kaatajat joutuivat tekem√§√§n niin, koska "pelk√§siv√§t ty√∂paikkansa menett√§mist√§" tai ett√§ "tehtaan kansainv√§linen kilpailukyky olisi k√§rsinyt". Moraalinen vastuu on meill√§, jokaisella. Vastuu on sit√§ suurempi, mit√§ vaikeampi on vilppi√§mme havaita tai mit√§ kauempana haitalliset seuraamukset ovat. Ydinvoimaloistamme poistettu, k√§ytetty polttoaine, on j√§ttim√§inen rikos tulevia sukupolvia kohtaan. Yksik√§√§n meist√§ ei v√§lt√§ syyllisyytt√§. On vain yksi keino v√§ltt√§√§ syyllisyys: Ydinvoimaton Suomi.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34512 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.714 ms)