Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kuka saa osallistua päätöksentekoon?
05.09.1992, Savon Sanomat
Vain rantojen miehet ja naiset ovat jäävittömiä!

Kuka saa osallistua päätöksentekoon?

Kaikenlaiseen kurjuuteemme syyllisiä etsittäessä on "syyttävä sormi kääntänyt tuiman katseensa" siihen, että kunnan ja kuntainliittojen virkamiehet ja heidän puolisonsa osallistuvat luottamushenkilöinä päätöksentekoon. On sanottu, että Kuopion suureksi paisunutta kunnallista "byrokratiaa" ei kykene keventämään sellainen, joka itse on osa sitä.

Aikaisemmin haluttiin poistaa vaalikelpoisuus pankkien, vakuutusyhtiöiden ja rakennusfirmojen johtajilta ja heidän puolisoiltaan. Nyt siis myöskin viranhaltijat ja heidän puolisonsa halutaan sulkea pois vaaleista.

Minä väitän, että Suomessa ei ole muita vapaita ja taloudellisista siteistä irrallaan olevia kuin rantojen ja puistojen vapaat miehet ja -naiset. Vientiteollisuuttamme väitetään avoimeksi ja kansainväliseksi. Kukkua kanssa, tällä hetkellä esimerkiksi metsäteollisuutemme on kaulaa myöten velkaantunut pankeille ja pankit ovat heittäytyneet veronmaksajien sylikoiriksi.

Suomessa ei ole avointa ja suljettua, julkista ja yksityistä lohkoa. Meiilä on vain enemmän tai vähemmän subventoitua toimintaa. Yhdysvaltojen ulkomaankauppa on vain 8 prosenttia koko kansantaloudesta ja toimiihan se jotenkin. Meillä tavaratuotanto ja ulkomaankauppa on 2-3-kertainen tuohon verrattuna.

Vaaleissa saa √§√§nest√§√§ jokainen suomalainen ja kunnallisvaaleissa my√∂s Suomessa vakituisesti asuvat ulkomaiden kansalaiset. Vaalikelpoisia ovat kaikki Suomen aikuiset kansalaiset. Jokaisen ehdokkaita asettaneen puolueen tulee selvitt√§√§ ja julkistaa tarvittaessa ehdokkaidensa taustat. √Ą√§nest√§j√§n tulee saada tiet√§√§ kunkin ehdokkaan taloudelliset, ammatilliset, maailmankatsomukselliset, energiapoliittiset jne sitoutumukset ja n√§kemykset, jotta voi sitten antaa √§√§nens√§ sille, jonka parhaaksi katsoo.

Suomalainen sananlasku sanoo, että "Ei se ole hullu, joka myy, vaan se, joka ostaa". Syksyn kunnallisvaaleissa on kuopiolaisilla valinnanvaraa. Kaikilla listoilla on vastuullisia ja epäitsekkäitä ehdokkaita, kyllä niistä passaa valita. Listoille jäi tyhjää tilaa, eli jokainen halukas pääsi varmasti ehdokkaaksi, joten pulinat pois ja äänestämään.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39678 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.880 ms)