Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ydinvoima on veronmaksajille pyhä lehmä
10.08.1993, Savon Sanomat
Vastaus Riitta Saatamoisen kirjoitukseen, samalla sivulla myös Pekka Kantasen kirjoitus

Ydinvoima on veronmaksajille pyhä lehmä

Kansanedustaja Riitta Saastamoisen kirjoitus ydinvoimasta julkaistiin Savon Sanomissa 8.8. Ilta-Sanomissa olleeseen samaan tekstiin vastasi asiallisesti Erkki Tuomioja 9.8. Ystäväni Riitta esitti laajassa kannanotossaan mm. että "puuenergia tulee Suomessa korjuu- ym. kustannustensa takia niin kalliiksi, että siihen tukeutuminen merkitsee veronmaksajille uutta pyhää lehmää". Tämä lausahdus on vain eräs esimerkki kirjoituksen lukuisista epätarkkuuksista ja virheistä.

Ydinvoima on erityisen hyvä esimerkki veronmaksajien niskassa olevasta pyhästä lehmästä. Englannissa maan konservatiivinen hallitus on yli 10 vuoden ajan myynyt valtion omaisuutta, yksityistänyt. Kaikki muu on ostajille kelvannut (rautatiet, vesijohdot, kaasulaitokset), mutta ydinvoimaloita ei ole halunnut ostaa kukaan! Ranskassa ydinvoimaloiden rakentamiseen tarvitulle pääomalle ei ole maksettu tavanomaista korkoa, puhumattakaan lyhennyksistä. Suomessa ei mahdollisia ydinvoimalaonnettomuuksien aiheuttamia vahinkoja aiota korvata kuin mitättömiä määriä.

Riitta hyvä, miksi ydinvoimalan rakentamisen vaatimat 30 000 miestyövuotta (5-6 vuoden aikana) ovat iso asia, mutta puunkorjuussa tarvittava mies- ja naistyö on ainoastaan taakka veronmaksajille? Vai onko maaseudun asukkaiden työllistäminen kokoomuslaiselle kansanedustajalle epätoivottavaa?

Ydinvoiman lisärakentamisen vastustamisella on monia tärkeitä syitä. Mikäli suostumme viidennen reaktorin rakentamiseen Suomessa, merkitsee se, että metsäteollisuutemme ei tule kehittymään massanmyllyttäjästä korkeampaa teknologiaa kohden ja rakentamisen vaatimat 25 miljardia markkaa ovat pois energian vaihtoehtoisten tuotantomenetelmien kehittämisestä.

Pienessä maassamme oleellinen asia on myös se, että nuorisomme tekninen ja matemaattinen parhaimmisto teknisissä oppilaitoksissa ei varmastikaan enää haluaisi kuulua "risunpolttajien ja tuulimyllyn rakentajien" joukkoon.

Maailman lähes 500 ydinvoimalasta on käyttökokemusta keskimäärin 12 vuotta jokaisesta, mutta kokemusta ei ole siitä, mitä maksaa loppuunajetun ydinreaktorin saattaminen ympäristölle vaarattomaan tilaan eikä tietoa ole myöskään siitä, mitä tehdään käytöstä poistetulle polttoaineelle.

Ja entäs sitten, kun ydinvoiman polttoaine loppuu? Vain uusiutuviin lähteisiin (puu, vesi, tuuli) meidän on turvautuminen. Kyllä poliitikollakin pitäisi olla näkökulmaa pidemmälle, kuin seuraaviin vaaleihin.

ESKO L√ĄNSIMIES

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.762 ms)