Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ravintolaväen tulee vaatia savuton työympäristö!
16.10.1993, Savon Sanomat
(ei kuvausta)


Ravintoloissa on tosi korkeat savupitoisuudet

Savuton työpaikka alkaa olla itsestäänselvyvs suurimmalle osalle suomalaisista. Tupakansavu on vaara terveydelle, tulipa savu itse polttamistamme savukkeista tai altistumisesta muiden polttamien savukkeiden myrkylle.

Suomessa on kuitenkin ravintoloiden tvöntekijöiden, erityisesti tarjoilijoiden pakko altistua tupakansavulle. Onko tämä altistus merkittävää? Onko keuhkosyöpä tupakoimattomilla tarjoilijoilla yleisempää, kuin muilla palvelualojen työntekijöillä?

Yhdysvalloissa on tehty erittäin laaja selvitys tästä asiasta (JAMA, 21. 8. 1993). Sen mukaan ravintoloiden huoneilman tupakansavupitoisuus oli jopa kuusi kertaa suurempi, kuin toimistoissa ja kodeissa, joissa mvös tupakoitiin.

Ajankäytön mukaan arvioiden tarjoilijoiden altistuminen on vähintään 50 % suurempi, kuin muiden palvelualoilla työskentelevien. Tarjoilijoilla todettiin 30-50 % muuta väestöä suurempi alttius sairastua keuhkosyöpään. Tässä selvityksessä otettiin huomioon myös tarjoilijoiden oma tupakointi.

Mikäli kyseessä olisi mikä muu syy tahansa (asbesti jne.), jonka vuoksi SAK:n tai STTK:n jäsenten alttius sairastua keuhkosyöpään olisi 50 % suurempi, kuin muilla kansalaisilla, koko taloutemme seisahtuisi. Mutta mitä nyt tekevät ammattiyhdistysten herrat? Tarjoilevat toisilleen keitettyjä rapuja ydinvoimalobbauksen nimikkeellä ja työläisten rahoilla!

Mikä on ratkaisu?

On rakennettava kunnolla tuuletettu tupakointitila jokaiseen ravintolaan ja baaripubiin ja on perustettava savuttomia anniskelu-, tanssi- ja ravintolapaikkoja. Suurin ja maksukykyisin asiakaskunta on savuttomat suomalaiset. Heidän on nykytilanteessa kierrettävä ravintolat kaukaa.

Esko Länsimies
dosentti, Kuopio

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38795 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.832 ms)