Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Joululahja lapsille - miinat pois
22.12.1994, Helsingin Sanomat
The Lancet lehdessä 3.12.1994 olleen jutun kannustama joulusaarna. Savon Sanomissa 29.12.1994

Joululahja lapsille - miinat pois

Miinojen räjähtämisestä aiheutuva tuska ja sairastaminen on saavuttamassa epidemian mitat maailmassa. Yksinomaan Bosnian alueelle on viiden vuoden aikana kylvetty tuhansia miinoja joka päivä. Merkitsemättömien miinojen määrä ylittää kolmen miljoonan rajan. Sota loppuu sielläkin - aikanaan - mutta miinat pitävät maan asumiskelvottomana vielä vuosikymmeniä.

Kun miina vie 10-vuotiaalta jalan, tarvitsee lapsi elämänsä aikana 25 proteesia. Kuka ne rahoittaa? Ranskan ja Venäjän miinatehtaatko? Yhdysvallat kylvi Persianlahden sodan aikana yhden miinan jokaista Irakin lasta, naista, vanhusta ja miestä kohden, kauaksi sotatoimialueelta, siviiliasutuksen sekaan. Ne miinat toimivat vielä vuosikymmenien kuluttua.

Miinoja tehdään miljoona kappaletta kuukaudessa 56 maan asetehtaissa, myös meillä Suomessa. Meidän ei pidä sietää sotilaiden perverssejä vakuutteluja siitä, että miinojen värkkääminen on välttämätöntä.

Suomen tulee antaa maailman lapsille joululahjaksi täydellinen miinojen valmistamisen kielto. Kiellon pitää koskea myös merimiinojen valmistusta. Tämän jälkeen voimme vaatia samaa kaikilta muiltakin. Jo valmiit miinat on purettava eikä niitä tule lähettää "kehitysapuna" esimerkiksi Indonesiaan.

ESKO LĂ„NSIMIES
ylilääkäri
Kuopio
© Esko Länsimies | Kävijöitä 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.752 ms)