Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Rituaaliteurastus ja ympärileikkaus
08.06.1995, Savon Sanomat
Kritiikki Lipposen hallituksen lakiesitystä vastaan

Rituaaliteurastus ja ympärileikkaus

Paavo Lipposen hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen, jonka mukaan "sallitaan uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa."

Valtioneuvoston istunnossa siis lakiluonnosta höllennettiin niin, että meillä sallittaisiin juutalaisten painostusryhmän vaatima kosherteurastus, jossa eläin tapetaan katkaisemalla sen kaulavaltimot ja antamalla veren valua kuiviin. Nyt myös islamilaiset ovat vaatimassa oman, vieläkin julmemman, teurastustavan sallimista.

Jos Suomen eduskunta taipuu uskonnollisten painostusryhmien edessä tässä asiassa, on seuraavaksi esillä vaatimus rituaalisten ympärileikkausten hyväksyminen.

On täysin käsittämätöntä, että tuhansia vuosia sitten vallinneessa tilanteessa syntyneet tavat vaikuttavat nykypäivän päätöksenteossa. Silloin on varmastikin ollut perusteltua hygienian ja jäähdytysjärjestelmien puutteiden vuoksi syödä vain tietyllä tavalla teurastetun eläimen lihaa. Sian trikiinit ja muut taudit ovat olleet järkevä peruste possunlihan välttämisessä. Ympärileikkaus oli hyödyllinen hiekka-aavikoiden pojille pippelitulehdusten ehkäisemiseksi.

Mutta aika on nyt toinen. Evoluutio, sopeutuva kehittyminen, on välttämätön elämän säilymiselle maapallon olosuhteiden muutoksissa. Myös kulttuurien evoluutio on välttämättömyys. Uskonnot ovat yksi muoto ihmisen kulttuurista. Jääräpäinen pitäytyminen vuosituhantisissa tavoissa on varma keino tuhota ihmisen kulttuuri, ihmislaji, jopa koko elämä tällä planeetalla.

Ihmisen kohdalla vahinko ei olisi suuren suuri. Elämän soisi kuitenkin jatkuvan tällä avaruuden kauneimmalla planeetalla.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.626 ms)