Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Persianlahden sodan sankarit ja konnat
22.09.1995, Savon Sanomat
Vastine Lepolan 14.9. kolumniin

Persianlahden sodan sankarit ja konnat

Tapani Lepola moitiskeli 14.9. palstallaan meitä, jotka viisi vuotta sitten kritisoimme YK:n ja erityisesti Yhdysvaltojen toimia sen tapahtumaketjun aikana, mikä alkoi Irakin vallattua Kuwaitin ja päättyi USA:n johtaman liittouman pommitettua Irakin kivikauteen ja palautettua Kuwaitin valtaistuimelle siltä karkoitetun verisen diktaattorin.

Ei meidän sotatoimia vastustaneiden tarkoituksena ollut tukea Saddamia, jonka mielenvikaisuus oli esimerkiksi meille Amnestylaisille tuttu jo vuosia aikaisemmin. Ainakin minun tarkoituksena oli osoittaa, että Kuwaitin "vapauttamisessa" oli kyse suurimman luokan huijauksesta. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet olivat aseistaneet Saddam Husseinin. Saksalaiset ja ranskalaiset asiantuntijat ja valtion yritykset myivät Irakille ABC-aseiden teknologiaa (ydin-, bio- ja kemialliset aseet) vielä Kuwaitin konfliktin käynnistyttyä! USA:n kongressi myönsi Irakin kanssa käytävälle kaupalle suosituimman maan aseman pian kurdivähemmistön kaasupommitusten jälkeen 1980-luvun lopussa. Kyse oli monikansallisten öljy-yhtiöiden etujen puolustamisesta.

Kun USA:n johtama liittouma ajoi ylimitoitetun väkivallan avulla Irakin pois Kuwaitista, perusteltiin toimenpidettä sillä, että YK:n piti puolustaa jäsenvaltiotaan ulkoista valloittajaa vastaan. Mutta kun Indonesia valloitti itsenäisen Itä-Timorin, Kiina miehitti Tiibetin, Neuvostoliitto miehitti itsenäisen Afganistanin tai USA valloitti YK:n jäsenen Grenadan, ei koottu ylikansallista, jättimäistä sotakoneistoa ja pommitettu hyökkääjiä (Indonesiaa, Neuvostoliittoa, USA:ta) kivikauteen. Vasta, kun pieni Irak hyökkäsi vielä pienemmän Kuwaitin kimppuun ja Saddamista oli tulossa liian vahva toimija Lähi-Idän öljystä päätettäessä, oli koottava armeija puolustamaan pientä!

Ennen Persianlahden sotaa Irak oli kehittynein arabimaa. Siellä oli lähes eurooppalaisen tasoinen terveydenhoito-ja koulutusrakenne, matala lapsikuolleisuus ja korkea teollistuneisuusaste. Nyt lapsikuolleisuus Irakissa on kivunnut maailman korkeimpien joukkoon. Ja vapautetussa Kuwaitissa ei ole tietoakaan demokratiasta, vaan yksi al-Sabahin perhe tuhlaa Kuwaitin öljyvarat omaan ylelliseen elämäänsä. Olisiko Saddam Hussein sittenkin jakanut Kuwaitin öljyrikkaudet laajemmalle kansanjoukolle? Lepola on siinä oikeassa, että Saddam Hussein kehitti laajan ABC-aseiden ohjelman, mutta ei Ranskan ja Kiinan aseohjelmatkaan tunnu olevan kovin hyvin maailman yleisen mielipiteen ohjailtavissa!

En usko, että maailmassa on valmistettu yhtään asetta tai asejärjestelmää vain varastossa pidettäväksi. Kyllä jokainen miina ja raketti on tarkoitus tarvittaessa käyttää vihollisen tuhoamiseksi. Siten jokainen armeija, niin Irakin, Venäjän, Suomen, Ranskan jne on uhka. Armeijoiden voiman käytöstä päätöksiä tekevät ovat ihmisiä, virheineen kaikkineen. Jokainen käyttämätön ase on luonnonvara, mikä on poissa hyödyllisestä käytöstä ja minkä eliminointi aseen vanhennuttua on lisätaakka kansantalouksille ja ympäristölle. On aivan sama, onko asevaraston omistaja demokraattinen pohjoismaa tai epädemokraattinen etelämaa. Aseistus on kaikkineen turhaa ja uhka lähialueiden turvallisuudelle (vrt. Muurmanskin ydinaseiden uhka kalottialueelle ilman sotatoimiakin).

Ja jälleen kerran on muistettava, että YK:n Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet (USA, Venäjä, Kiina, Ranska ja Englanti), jotka ovat maailman rauhan vartioinnin päävastuulliset, valmistavat ja vievät lähes 90 % maailman kaikista aseista. Todella pukit kaalimaan vartijoina!

Maailman kaikkien kansojen on puolustettava rauhaa ja vastustettava kansojen toisiinsa kohdistamaa väkivaltaa. Tässä toiminnassa ei saa olla valikoiva. Samanlainen tuomiomme on tultava isojen ja pienten valtioiden harjoittamalle väkivallalle. Työ Tiibetin, Itä-Timorin, Kaukaasian alueen jne kansojen vapauden puolesta niiden miehittäjiä vastaan jatkuu. Olipa miehittäjä Kiina, Indonesia, Venäjä, Irak tai USA, halveksuntamme on oltava samanlaista.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 29369 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.929 ms)