Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Negatiivinen korko
24.09.1995, Savon Sanomat
(ei kuvausta)

Negatiivinen korko

Mika Waltari on häikäisevän taitava kansantaloustieteen opettaja. Mikael Karvajalka onnitteli itseään, kun hän sai suostuteltua pankkiirina toimineen ottamaan varansa tallettaakseen eikä tämä ottanut enempää kuin neljä sadalta palkkiokseen. Meillä on jo vuosikymmenet pidetty itsestään selvänä, että rahansa pankkiin sijoittavan tulee saada korkoa säästöilleen. Pankit ovat kilpailleet siitä, mikä rahalaitos maksaa eniten korkoa.

Nyt olemme Suomen historian aikana täysin uudessa tilanteessa: matalan inflaation vallitessa pankeissa on enemmän talletuksia kuin on pankeista ulos lainatun pääoman arvo. Pankkien tulisi kohentaa kuntoaan ja maksaa törmäilyjensä laskut korkokatteella, jota ei voi ollakaan olemassa, jos säästäjille tulee usean prosentin reaalinen korkotuotto. Ainoa ratkaisu on se, että pankki ottaa palkkiota sekä säästäjältä että velanottajalta.

On turha lyödä käsiä yhteen ja huutaa herrajestasta. Rahalleen turvallista sijoituspaikkaa epätoivoisesti etsivä kapitalisti ei löydä Suomea parempaa paikkaa. Hän on ilomielin valmis maksamaan korvauksen siitä, että pääoma säilyttää edes 95 - 97 prosenttia arvostaan nykyisessä levottomassa maailmassa. Lyhytaikaista luottoa tarvitsevan tulee maksaa nykyiset 10 prosentin tasolla olevat korot. Pitkäaikaisia turvallisia sijoituksia suunnitteleva, esimerkiksi asuntorakentaja, saakoon tarvitsemansa rahoituksen parin prosentin korolla.

Pankkijärjestelmämme ei nouse kasinoaikojen suosta, jos vain puolet kansasta (velan ottajat) osallistuvat talkoisiin. Koko kansan, myös sijoittajien, on osallistuttava näihin talkoisiin.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39677 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.373 ms)