Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Koulutus Kuopion strategiassa
21.11.1995, Savon Sanomat (& M-L. Puputti)
Puolustamassa viipalekoulua Petoselle

Koulutus Kuopion strategiassa

Korkeatasoisen koulutuksen olemme valinneet Kuopion strategian keskeiseksi menestystekijäksi, strategian peruskiveksi. Osaamaan oppimisessa keskeisellä sijalla on monipuoliset opetusmenetelmät hallitseva henkilöstö. Oppimista edistävä ja motivaatiota kasvattava tai vähentävä tekijä on tila, missä osaamista opetetaan. Korkean osaamisen mahdollisuuden laajasti kaupunkimme väestölle voimme turvata vankalla opetuksella peruskouluissa ja lukioissa, joissa on oppimista edistävät opetustilat, välineet ja ympäristö.

Pääministeri Lipposen hallitus on luvannut leikata Kuopion valtionosuuksia vuosina -96-99 yhteensä 175 milj. markkaa. Nyt ja ensi vuonna kaupunkimme taloudellinen tilanne vaikeasta, korkeasta työttömyydestä huolimatta on vielä hyvä, mutta hallituksen suunnittelemien leikkausten vuoksi seuraavat vuodet vaikuttavat synkiltä.

Mielestämme meidän päättäjien pitäisi vielä pohtia, olisiko mahdollista priorisoida koulutuspalvelut ensi vuonna nyt esitettyä paremmin.

Tämän vuoden budjettiseurantatietojen perusteella taloutemme lopputulos tulee olemaan ylijäämäinen ainakin 50 milj. markkaa. Tästä ylijäämästä voitaisiin varata Pirtin ala-asteen viipalekoulun rakentamiseen 3-4 milj. markkaa ja Kallaveden lukion korjaukseen

noin 10 milj. markkaa. Nämä kestävät ja perustellut investoinnit parantaisivat samalla työllisyyttä, eivätkä näin menetellen olisi poissa muilta sektoreilta. Kallaveden lukion korjauksen siirtäminen tuottaisi kestämättömiä vaikeuksia koulutuspalvelujen ja -tilojen hyvin suunnitellulle kuntoonsaattamiselle.

Pirtin koulun osalta väliaikainen ratkaisu viipalekouluna on kestävä, nyt tiedossa olevien tekijöiden valossa Pirtin koulu ei ole vuosien -96-99 valtionapulistoilla ja kaupunkimme talouden näkymät vuoden -96 jälkeen ovat synkät 175 miljoonan valtionosuusleikkausten vuoksi. Käsityksemme on, että viipatekoulua Pirtissä tarvitaan pitempään kuin aikaisemmin arvioitu kahden vuoden tilapäisyys.

Näissä oloissa samalla vetoamme kaupunginvaltuustomme kansanedustajiin, että he muistuttaisivat pääministeri Lipposta lupauksistaan, nyt ennenkuin valtion budjetti -96 lukitaan, olisi tekojen aika. Kuopioon ja itäiseen Suomeen esitetyt valtionosuusleikkaukset ovat epäoikeudenmukaisia ja kurjistavat lisää jo ennestään heikoilla olevaa maakuntaamme.

MARJA-LEENA PUPUTTI (kesk.)

ESKO L√ĄNSIMIES (kesk.)
koulutuslautakunnan jäsen
Kuopion valtuuston jäsen
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34512 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.794 ms)