Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Sutta karkuun karhun kitaan
22.02.1992, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Sutta karkuun karhun kitaan

Terveyttä vaalivat viranomaiset ovat erityisen herkkiä toimenpiteisiin silloin, kun epäillään jonkin aineen tai käytännön aiheuttavan syöpävaaraa. Esimerkiksi veden kloorikäsittely tappaa vedessä olevat bakteerit, mutta muuttaa veden humusaineita sellaisiksi, jotka aiheuttavat syövän esiasteiksi tulkittuja mutaatioita testeissä.

Tämän tiedon pelottamina etelä-amerikkalaisen Perun viranomaiset rajoittivat vesijohtoihin pumpattavan veden kloorausta. Seurauksena oli pahin kolera-epidemia vuosikymmeniin. Hyvin kuvitteellisen ja etäisen vaaran torjumiseksi törmätään hyvin todelliseen ja raakaan katastrofiin.
Lääketieteessä on runsaasti esimerkkejä, joissa hyvää tarkoittaen on aiheutettu pahaa. Psyyken lääke voi vähentää unettomuutta, mutta lisätä ahdistusta, kolesterolin määrää alentava lääke lisää kolarialttiutta jne.

1920-30-luvuilla hoidettiin kupan aiheuttamaa aivosairautta ruiskuttamalla kongolaisten apinoiden verta potilaisiin, jotta malarian aiheuttama kuumekohtaus vähentäisi aivo-oireita. Levisikö AIDS-virus näissä hoitoyrityksissä apinoista ihmisiin?

Myös yhteiskuntamme toimenpiteet ovat monesti olleet samanlaisia "sutta karkuun karhun kitaan"-temppuja. Kun suojellaan kansaa ydinaseilla, saamme pöyristyttäviä ympäristöongelmia, kun vähennetään vankien määrää ilman riittävää tukiasunto-toimintaa, lisääntyy rikollisuus, kun terveystoimi säästää, lisääntyy sosiaalitoimen menot.

Ensi lokakuussa pidettävät kunnallisvaalit ovat Suomen itsenäisyyden ajan tärkeimmät kunnallisvaalit. Silloin valittavat edustajat joutuvat valtuustoissa tekemään todellisia päätöksiä. He joutuvat tekemään myös arvo-valintoja. Esimerkiksi, onko parempi panostaa elämää pidentävään toimintaan (terveyspalvelut) kuin elämänsisältöä antavaan toimintaan (kulttuuripalvelut)?

Näitä arvo-valintoja eivät voi tehdä asiantuntijat, vain kansan valitsemat edustajat ovat siihen velvoitettuja ja oikeutettuja. Luottamushenkilöt tekevät valinnat ja virkamiehet toteuttavat heidän tahtonsa - mukisematta.
Hakusanat

terveys
vaalit

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 28768 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.407 ms)