Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Nikotiiniriippuvuus aiheuttaa masennusta
09.06.1992, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Nikotiiniriippuvuus aiheuttaa masennusta

Tupakointi on terveytemme suurin torjuttavissa oleva uhka. Tupakointi aloitetaan nuorena ja siitä vapautuminen on yleensä hyvin vaikeaa. Tupakka - ja sen ainesosista nikotiini - on eräs kaikkein voimakkaimmin riippuvuutta aiheuttava aine.

Tupakoinnin tiedetään liittyvän muiden huumeiden käyttöön (alkoholi, kannabis, kokaiini) ja psykiatrisiin sairauksiin (masennus, ahdistus).

Detroitissa tehtiin laaja selvitys nikotiiniriippuvuuden yhteydestä muiden huumeiden käyttöön ja psykiatriseen oirehtimiseen. Tutkimus julkaistiin johtavassa aikakauslehdessä viime joulukuussa (Arch Gen Psych). Lähes puolen miljoonan väestöstä valittiin satunnaisesti yli 1000 21-30-vuotiasta nuorta aikuista tutkittaviksi. Heistä peräti 84 prosenttia osallistui, joten aineisto on todella luotettava.
Henkilökohtaisesti haastatellen selvitettiin psykiatrinen sairastuvuus, yleinen sosio-ekonominen tilanne ja tupakka- ynnä muu huumeriippuvuus. Tutkimushetkellä 29 prosenttia tupakoi.
Heistä noin puolella oli lievä tai keskivaikea nikotiiniriippuvuus. Vähän koulutetuilla tupakointi ja riippuvuus oli kolminkertainen paljon koulutusta saaneihin verrattuna. Miesten ja naisten välillä ei ollut eroja.

Keskivaikean nikotiiniriippuvuuden omaavilla oli 3-10-kertainen vaara olla myös muiden huumeiden käyttäjiä verrattuna niihin, joilla nikotiiniriippuvuutta ei ollut. Depressiota eli masennusta esiintyi "terveillä" (ei nikotiiniriippuvuutta) 10 prosentilla.

Kohtalaisen nikotiiniriippuvuuden omaavista peräti 40 prosentilla oli vakava masennus. Ahdistuneisuus esiintyi nikotiiniriippuvaisilla lähes viisi kertaa useammin kuin muilla.
Tupakointi sinällään, eli siis ilman nikotiiniriippuvuutta, altisti muiden huumeiden käytölle. Psykiatrinen oireilu näytti liittyvän vain nikotiiniriippuvuuteen, ei siis tupakointiin sinällään.
Tämän tutkimuksen löydökset eivät annan vastausta siihen, onko tupakointi portti muiden huumeiden käyttöön ja psykiatriseen sairauteen, vai onko tupakointi ja erityisesti nikotiiniriippuvuus oire huumealttiudesta ja psykiatrisesta sairaudesta.

Tupakoiva nuori ihminen on kuitenkin hyvin altis muiden huumeiden käyttöön ja hän kärsii usein masennuksesta ja ahdistuneisuudesta.

Tupakointiin tulee siis kiinnittää vakavaa huomiota kaikissa yhteyksissä, ei vain sepelvaltimotaudin, keuhkosyövän tai impotenssin vaaratekijänä, vaan oireena laajasta henkisestä ongelmavyyhdestä.

PS. Muistattehan, että yhdysvaltalainen tupakkateollisuus on aiheuttanut enemmän kuolemia Latinalaisessa Amerikassa kuin Latinalaisen Amerikan huumeet ovat tappaneet Yhdysvalloissa!

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39685 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.890 ms)