Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Hiv:n siirtyminen äidistä lapseen
12.12.1992, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Hiv:n siirtyminen äidistä lapseen

Immuunikato-virustartunnan (hiv) aiheuttamat kuolemat ovat nopeasti lisääntymässä. Eräissä Yhdysvaltojen kaupungeissa hiv/aids on jo yleisin nuorten naisten kuolemansyy.
Teollistuneissa maissa normaalien" naisten sairastuminen runsastuu voimakkaasti. Tartunnan saa yhä useammin "turvallisessa" heteroseksissä, monasti omalta aviomieheltä.

Huumeiden käyttäjien ja prostituoitujen osuus uusissa hiv-intektioissa vähenee. Hiv-infektion kantajien määrä myös synnyttävien joukossa lisääntyy. Nyt on mahdollista saada luotettava kuva sikiön ja vastasyntyneen sairastumisalttiudesta.

Lastentautialan lehdessä (Pediatrics, syyskuu 1992) julkaistiin italialainen tutkimus, jossa tutkittiin yli tuhatta hiv-positiiviselle äidille syntynyttä lasta. osaa seurattiin yli vuoden ajan.

Tutkimuksen alkuvaiheessa 1980-luvun puolivälissä lähes kaikki äidit olivat suonensisäisten huumeiden käyttäjiä. Uusimmista tapauksista yli neljännes oli saanut infektion yhdynnässä.
Niistä lapsista, joita seurattiin vähintään 15 kuukautta (elleivät kuolleet sitä ennen aidsiin), joka neljäs sairastui hiv-infektioon. Jos ensimmäinen lapsi sai infektion, niin 40 prosenttia seuraavista sairastui. Jos ensimmäinen lapsi pysyi hiv-negatiivisena, vain 8 prosenttia seuraavista lapsista muuttui hiv-positiivisiksi.

Sairaille äideille syntyneistä 18 kaksosparista vain yhdessä parissa oli toinen terve, toinen sairas (diskordantti), muut 17 kaksosparia olivat samanlaisia (molemmat terveitä tai molemmat sairaita).
√Ąidin hiv-infektion muuttuminen oireiseksi sairaudeksi ennen synnytyst√§ sek√§ imett√§minen altistivat lapsen sairauden siirtymiselle. Hiv-infektio siirtyi tytt√∂vauvoihin herkemmin kuin poikavauvoihin. Sama sukupuolten eriarvoisuus s√§ilyy aikuisi√§lle asti!

Suomessa hiv-infektio ei ole vielä saavuttanut epidemian luonnetta. Meilläkin yhä suurempi osa saa tartunnan tavallisen heteroseksin yhteydessä, ilman prostituutiota tai huumeiden käyttöä. Yleensä syynä on vain ihastuminen tai tyhmyys (mikä tietysti usein tarkoittaa samaa).

Taloudellinen ahdinko ajaa nuoret (tytöt) maksetun seksin pariin. Heiltä puutuu ammattilaisen taito vaatia kondomin käyttöä. Nuorison opiskelu- ja työasiat on saatava kuntoon nopeasti, muuten inhimillinen hinta on hirveä.

Tässä esitellyn tutkimuksen mukaan siis suurin osa hiv-positiivisista äideistä saa infektion suhteen terveen lapsen. Onko raskaana olevien seulontaa jatkettava tai jopa tehtävä pakolliseksi?
Jos tavoitteena on terveiden lasten määrän lisääminen, silloin tulee parantaa nuorten sosiaalisia oloja, jotta lapset tehdään ajallaan eikä vasta keski-iän kynnyksellä, kuten nyt tapahtuu. Jos tavoitteena on synnytyksen ja imetyksen hoitaminen niin, että infektion siirtymisvaara minimoidaan, on seulonta paikallaan.

Mutta hiv-tilanteen selvitys vain sen vuoksi, että tieto saadaan ilman sitä seuraavia tehokkaita toimenpiteitä, on tarpeetonta. Jo nykyisellään hiv-positiivisia syrjitään sekä Suomessa että muualla maailmassa.
Hakusanat

Hiv
AIDS
lapset

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39677 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.514 ms)