Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kondomi ja femidomi
29.05.1993, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Kondomi ja femidomi

Hiv ja aids -vaaran olisi luullut aiheuttaneen muutoksia ihmisten käyttäytymisessä, ainakin siellä, missä sairastumismahdollisuus on suurin. Näin ei asia ole (Science, 13.11.1992).
Tutkimuksessa haastateltiin yli 10 000 Yhdysvaltain asukasta.
Suurimman hiv-vaaran kaupungeista valittiin haastatteluun satunnaisesti noin 8000 puhelimen omistajaa ja muualta noin 2000 puhelimen omistajaa.

Kolmannes vastanneista kieltäytyi haastattelusta. Vain heteroseksuaalista eli miesten ja naisten välistä seksiä harrastaneiden vastaukset otettiin huomioon.

Suurin osa vastanneista (80-85 prosenttia) ei ollut altistanut itseään hiville. Siis joka viides oli altistanut itsensä joko harrastamalla seksiä kahden tai useamman kanssa vuoden aikana, tai rakastelemalla kohonneen hiv-riskin omaavan kanssa.

"Vaarallisesti rakastelleet" olivat saaneet enemmän koulutusta kuin "turvallisesti rakastelleet". Naimattomat elivät vaarallisemmin kuin naimisissa olevat. Nuoret olivat varomattomampia kuin vanhemmat.

Erittäin huolestuttava tulos oli se, että "vaarallisesti rakastelleista" vain vajaa kolmannes oli käyttänyt säännöllisesti tai edes usein kondomia. Vuoden kuluessa monen kanssa bylsineistä peräti 40 prosenttia ei ollut käyttänyt kertaakaan kondomia!

Nyt on markkinoille tullut naisille tarkoitettu kondomi, femidomi (The Economist, 14.12.1992). Se on otettu innostuneesti, etten sanoisi, avosylin vastaan. Nyt siis sellainenkin nainen, joka ei uskalla tai ilkeä vaatia suojattua yhdyntää, voi suojata itsensä.

Femidomin pitäisi suojata hiv-infektion lisäksi epätoivotulta raskaudelta ja tavanomaisilta sukupuolitaudeilta (syylät jne).

Naisen kondomin voi asettaa paikalleen jo etukäteen, eikä vasta työkalujen käyttöönoton yhteydessä, kuten miesten kondomin käytön hankala puoli on.

Femidomin haitaksi mainitaan, että pakastepussin kokoinen ja näköinen pussukka voi olla äänekäs ja hankala. Tässä asiassa olen pelkkä kirjanoppinut, mutta aion kyllä käytännössäkin tutustua tähän uutuuteen.

Niin tai näin, olkaa lajitoverit varovaisia ja muistakaa turvallisuus.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.549 ms)