Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Joditabletit ja ydinlaskeuma
12.08.1993, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Joditabletit ja ydinlaskeuma

Ydinpommin räjähdyksessä ja ydinvoimalaonnettomuudessa ilmakehään saattaa joutua radioaktiivista jodia (I131). Mikäli hengitysilman, ruuan tai veden välityksellä tätä jodia joutuu elimistöömme, se hakeutuu kilpirauhaseen. Siellä se aiheuttaa solujen tuhoutumista ja joskus kilpirauhasen syövän.
Kilpirauhasen syövän ilmaantuminen radioaktiivista jodia saaneilla lisääntyy jo muutaman vuoden kuluttua ja säilyy koholla parinkymmenen vuoden ajan. Jodi-131:n puoliintumisaika on noin viikko, eli se muuttuu vaarattomaksi jo kuukauden kuluttua esimerkiksi pakastetussa ruuassa.

Radiojodin vaaroilta voi suojautua käyttämällä saastumatonta ruokaa ja juomaa. Sen lisäksi joditabletteja syömällä on mahdollista kyllästää kilpirauhasensa jodilla niin, että radiojodi ei enää sinne keräänny. Joditablettien syönti ei suojaa ulkoiselta säteilyltä eikä muiden radionuklidien kuin radiojodin vaikutuksilta.

Säteily ja terveys -lehdessä 3/1992 Wenda Paile kirjoittaa, että "Jotta joditabletista olisi hyötyä, se on otettava välittömästi, kun päästö saapuu. Tabletin voi ottaa myös muutamaa tuntia ennen altistusta (kun tiedetään esim. ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä saastepilven saapumisaika).
Jälkikäteen otettuna sen suojavaikutus vähenee nopeasti. Viiden tunnin viiveen jälkeen suoja on enää 50prosenttinen. 12 tunnin kuluttua tablettia ei kannata enää ottaa".

Joditablettien on oltava nopeasti saatavilla siellä, missä ihmiset ovat. Kun viranomaiset ovat antaneet määräyksen mennä sisätiloihin, on myöhäistä juosta kaduilla hakemassa joditabletteja, koska silloin voi altistua säteilylle, jolta jodi ei suojaa.

Viranomaisille annettujen ohjeiden mukaan taloihin, joissa on vähintään viisi asuntoa, tulee varata jokaiselle asukkaalle neljä tablettia. Työpaikoille, kouluihin jne. on varattava vastaavasti tabletteja.
Säteilyviranomaiset ja Kuopion palolaitos neuvovat ihmisiä ottamaan koteihinsa joditabletteja. Viranomaisten yhteistyölle kuvaavaa on, että terveysvirasto osti joitakin vuosia sitten valtuuston määräyksestä joditabletteja jokaista kuopiolaista varten. Ne on varastoituna suurimmalta osalta sellaisessa säilytyspaikassa, että niiden jakelu kriisitilanteessa on mahdotonta.

Parasta suojautumista ydinsaasteilta on vapauttaa maailma ydinaseista ja ydinlaitoksista. Meistä jokainen voi olla osaltaan antamassa maailmaamme nykyistä parempana tuleville sukupolville. Samalla luomme itsellemmekin turvallisemman elämän.

Sitä ennen, hyvät kuopiolaiset, pyytäkää seuraavalla terveyskeskuskäynnillänne "omat" joditablettinne kotiapteekkiinne, teitä varten ne on hankittu! Jos Venäjä aikaa paukutella pommeja Novaja Zemljassa tai joku ydinvoimala poksahtaa lähellä tai kaukana, joditableteista voi olla hyötyä!
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34512 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (2.794 ms)